Volby? Podle předpovědi. Té mé. Co dál?

Radim Valenčík
8. 10. 2016            RadimValenčíkPíše
Můj tip na výsledek voleb? – Převládne negativní volba, kterou (paradoxně pro větší část lidí) reprezentuje Babiš, z menší části Okamura. Účast bude nízká. Babiš ztratí tam, kde má postavené profláknuté kandidáty. Jsou to ovšem jen přípravné volby k větším, ve kterých vyhraje ten, kdo obsadí “programové vakuum”, viz přílohy (komentáře).


Viz (kde si to může ověřit každý): https://www.facebook.com/radim.valencik

Měll jsem naprostou jistotu, že to dopadne tak, jak to dopadlo. Nepochyboval jsem o tom ani chvilku.
Přesně tak to dopadlo. Proč? A proč jsem měl tu jistotu.
Na to jsem odpověděl ještě s větším předstihem právě ve zmíněných komentářích (které jsem napsal již v červnu tohoto roku):
“K programu ČSSD”
“K programu ostatních stran”
Komentáře, které nyni sleduji na ČT 24 (jak zúčastněných politiků, tak i  politických komentátorů) jsou úplně mimo. Pokusím se stručně říct, o co jde:
1. Volby jsou především debaklem těch stran, které můžeme nazvatprogramové strany a které nemohou být neprogramové strany, tj. ČSSD a KSČM (ať již byly ve vládě nebo ne). Strany, které se deklarují, že jsou tu pro lidi, nemohou nemít důvěryhodný a promyšlený program. Program, který objasňuje, co se vlastně děje. Program vycházející z pochopení doby. A program, který také říká, jak problémy řešit. Tj. program, který má jak obrannou, tak i nápravnou část. To ani ČSSD ani KSČM (v jejím případě je to zvlášť ostudné) nezvládly.
2. Volba pro ANO bylaprotestní volba, což vypadá paradoxně. Vždyť ANO je ve vládě. Jenže tyto volby vůbec nebyly lokální, ale globální. Protestní volba byla proti globální servilitě stran a jako taková se obrátila nejen proti TOP či ODS, ale zvlášť to odskákala ČSSD, jako strana reprezentující globální servilitu (nejen pokud jde o uprchlíky, ale zejména vůči tomu, že zatahuje ČR jako servilní nástroj do politiky nejagresivnějších kruhů US). Současné volby plnily roli startovních voleb pro velké volby, a proto převládl globální kontext.
O dál?
Velké volby za rok může vyhrát ta strana, která se dokáže prezentovat jako strana reagující na současnou programovou prázdnotu. Prázdnotu, která vede k tomu, že strany nejsou schopné svým voličům říct, co je příčinou současných problémů, proč se děje to, co se děje. A už vůbec nejsou schopny říci lidem, co dělat. Nejde o to lidem něco slibovat (tomu už nikdo nevěří), jde o to lidi “úkolovat”, tj. zapojit do řešení současných problémů. Ten, kdo to dokáže, obsadí politické vakuum, které zde je. A vyhraje.
Zkrátka a  jednoduše, velké volby vyhraje ten, kdo svým programem (jeho obrannou i  nápravnou částí) dokáže srozumitelně odpovědět lidem na otázku: Co dělat? Přesněji, co mají dělat, aby zvrátili současný trend vývoje.
A to nejde bez dobré teorie. Bohužel vedení prakticky všech současných stran nejenže to neumí, ale ani nechápe, co to znamená. Proto bude velmi záležet na všech lidech, kterým není budoucnost lhostejná a kteří netrpí slepotou politických lídrů i jejich štábů, aby přitlačili na politickou reprezentaci a administraci. Bude to fuška, ale zvládneme to.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3892-volby-podle-predpovedi-te-me-co-dal.html