Washington Post: „Pentagon začíná v Sýrii ‚tajnou‛ válku nízké intenzity.“

Mike Whitney
11. 10. 2016          zdrojpůvodní zdroj
Minulou středu posuzovali na společném zasedání představitelé vlády, CIA a Sjednoceného výboru náčelníků štábů možnost omezených vojenských úderů na syrskou armádu. Jednou z možností, jak obejít zákaz Bílého domu ohledně bombardování syrské armády (tzv. Asadova režimu) bez rezoluce RB OSN, by mohlo být uskutečnění tajných vzdušných útoků.


Mike Whitney, autor textu publikovaného ve Washington Post, konstatuje, že syrská válka tímto vstoupila do nové, daleko nebezpečnější fáze, hrozící katastrofálním konfliktem mezi USA a RF. Tato nová „kapitola“ konfliktu je dítkem ministra obrany Ashtona Cartera, jehož bombardovací letka zabila u letiště Dejr-ez-Zor 62 syrských vojáků a tím ukončila tak těžce dosažené příměří. Carter a jeho generálové vždy odmítali dohody obou ministrů zahraničí o příměří, protože to by vyžadovalo „spolupráci s Rusy v oblasti vojenství i speciálních služeb“. Přišli by tím také o možnost zásobovat „své“ džihádisty. Toto „chybné“ bombardování jim rozvázalo ruce a Carter mohl začít hrát svou hru bez sankcí prezidenta.

Množství analytiků se domnívá, že přímá konfrontace mezi oběma velmocemi rozpoutá jadernou válku, i když je otázkou, zda to bude Carter skutečně riskovat. Spíše se lze domnívat, že hodlá vést válku malé intenzity, rukama svých syrských loutek, která donutí Putina zvýšit ruskou účast v bojových akcích. Rusko se tím hlouběji zabředne do konfliktu. Washington Post ve svém úterním vydání informoval o tom, že se o víkendu možná sejdou nejvyšší představitelé národní bezpečnosti v Obamově vládě kvůli posouzení variant posunu v Sýrii.

Posuzované varianty zahrnují bombardování vzletových drah syrského letectva křídlatými raketami a jinými prostředky dálkového odpálení z letadel a lodí koaličních sil. Samozřejmě lze podotknout, že zmíněné bombardování letiště Dejr-ez-Zor už zahájilo akci „vojenské údery USA po syrské armádě“, stejně tak naprosté zničení dvou mostů přes Eufrat v minulém týdnu, které mimochodem ztížilo útoky na upevněné posty ISIL ve východní části země. Stejného druhu je minometné ostřelování ruského velvyslanectví v Damašku džihádisty. Carterův plán se tedy už uskutečňuje – bez ohledu na sankce prezidenta.

Komentátor stati na ruském serveru uvádí dále část memoranda zaslaného Obamovi skupinou spolupracovníků rozvědky, v němž upozornili na to, že vysoce postavený představitel Pentagonu veřejně demonstroval upřímný skepticismus ohledně klíčových aspektů smluv mezi J. Kerrym a S. V. Lavrovem. Ruský ministr zahraničí je pro televizi NTV dne 26. září komentoval neobyčejně nediplomaticky upřímně, když řekl, že armáda USA neposlouchá svého vrchního velitele. Rozpory mezi Pentagonem a Bílým domem vystoupily během rozhovorů na povrch. Washington Post upozornil také na to, že podle slov jednoho z úředníků se zvýšila podpora bombardování ze strany CIA a Spojeného výboru náčelníků štábů oproti loňskému roku. Je to velmi špatná idea. Podobně jako podporovat sunnitské extremisty či posílat protiletadlová raketová zařízení šíleným fanatikům. Někdo z nich může tyto „hračky“ využít k sestřelení amerického nebo izraelského dopravního letounu.

W. P. také informoval o tom, že náměstek J. Kerryho Antony Blinken oznámil, že Američané chtějí Rusko v Sýrii „finančně unavit“ metodou postupného roztáčení násilí, což ho přinutí k tomu, aby prodlužoval lhůtu vojenské přítomnosti Ruska v Sýrii a zvětšoval ji. Zatím je Rusko úspěšné, což může jeho nepřátelům „vynést“ riziko masivní odvety.

Poznámka autora: Rusko publikovalo varování Pentagonu, ve kterém se praví, že nepřátelské letadlo ohrožující syrskou armádu, bude sestřeleno. Televizní kanál Sputnik International citoval ve čtvrtek ruského ministra obrany, jenž oznámil, že „radius činnosti ruských systémů protivzdušné obrany S-300 a S-400 umístěných na syrských základnách Chmejmim a Tartus může být překvapením pro jakékoli neoznačené létající objekty. Operátoři těchto systémů nebudou mít čas je identifikovat a jejich odpověď bude okamžitá. Jakékoli iluze o „neviditelných“ letadlech se rozbijí o bezútěšnou realitu. Igor Konašenkov také upozornil „horké hlavy“, že Rusové přijali nezbytná opatření pro vyloučení jakéhokoli opakování incidentu v Dejr-ez-Zor.

Text převzatý z ruského serveru upravila Alena Mikulášková