Amerikano-Srb Steven Seagal dostal ruské občanství

5.11. 2016   New World Order Opposition
Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o udělení občanství Ruské federace známému americkému herci, hudebníku a mistru východních bojových umění Stevenu Segalovi. „Udělit občanství Ruské federace Stevenu Frederikovi, narozenému 10. dubna 1952 ve Spojených státech amerických,“ – píše se v textu vyhlášky, která se objevila na portálu Kremlu.

A lze ji charakterizovat jako dlouho očekávané překvapení. Není žádným tajemstvím, že hvězda hollywoodských akčních filmů v posledních letech dost často pobývá v Rusku. Spolu s Putinem navštívili různé sportovní turnaje bojových umění a sám herec dokonce vedl mistrovské kurzy pro ruské děti. Přitom Steven nijak netajil své sympatie k Rusku. Což asi není až tak překvapivé, pokud vezmeme v úvahu ruský původ jeho předků z otcovy linie. Mimochodem v jeho škole v Los Angeles již mnoho let administrativní a tréninkové funkce plní jeho nejbližší spolupracovníci – Japonec Haruo Macuoka a Rus Alexander Smirnov.

Když Seagal během své poslední cesty do Ruska navštívil filmový festival „Kraj světa“, řekl, že se mu v Rusku líbí, vidí tu dobrý potenciál pro rozvoj podnikání na ostrově Sachalin a dodal, že má v úmyslu v blízké budoucnosti získat ruskou státní příslušnost. Je rozhodnut každoročně strávit minimálně několik měsíců spolu se svými přáteli v Rusku. Nicméně není vyloučeno, že jeho plány jsou mnohem širší.

Washingtonská administrativa Seagala nijak zvlášť neželí. Na jedné straně proto, že se dost často, a to nejen ve svých filmech, stavěl na ochranu původních obyvatel Ameriky, na druhou právě kvůli jeho neskrývaným sympatiím k Rusku. Navíc si lze představit, jaký odpor vyvolalo, když v červnu 2013 na summitu G8 prezident RF Vladimír Putin na osobním setkání s Barackem Obamou navrhl jmenovat Stevena Seagala čestným konzulem Ruska v Kalifornii a Arizoně. Americká strana k tomu samozřejmě souhlas nedala. Úspěchem nebyly korunovány ani následné pokusy ruského velvyslance v USA Sergeje Kisjaka, který několikrát bezvýsledně nanesl otázku jmenování Seagala na ministerstvo zahraničí USA.

To, že rozhodnutí o udělení státního občanství Seagalovi nebylo přijato hned, potvrdil novinářům mluvčí prezidenta RF:

– On (Seagal) dost vytrvale a po dlouhou dobu o ruské občanství žádal. Je velmi dobře znám svými vřelými vztahy k naší země. Nikdy to neskrýval, přitom je to dost známý herec, – řekl Dmitrij Pěskov.

Je třeba říci, že ruské občanství není na evroasijském kontinentu první, které Steven Seagal dostal. 11. ledna letošního roku získal státní občanství Republiky Srbsko. Zdá se, že taková sestava občanství (srbská + ruská) – je výzvou zahraniční politice Washingtonu a ne jen momentální chvilkovou touhou hvězdy.

Bude-li Seagal v Rusku otevírat své školy, nebo bude-li tu natáčet film či věnuje-li svůj čas pobytu v Rusku klanění v buddhistických svatyních (herec je buddhista), zatím není známo. Nicméně lze konstatovat, že je tu o dalšího známého Rusa víc. I když je to samozřejmě dost zvláštní koktejl – Američano-Srbo-Rus – a dokonce, jak sám říká, taky Mongol (po jedenom z prarodičů).