Ministerstvo zahraničí USA: USA nebudou obnovovat spolupráci s Ruskem ohledně Sýrie. Situace se může změnit po volbách.

5. 11. 2016    zdroj
Ministerstvo zahraničí USA je vděčno Čínské lidové republice za vyzvání k obnovení jednání s Ruskem o situaci v Syrské arabské republice, ale neučiní tak. Sdělil to oficiální mluvčí ministerstva zahraničí USA John Kirby.


Poznamenal, že ministerstvo zahraničí je vždy vděčno za nápady, ať přicházejí odkudkoli. Co se týká obnovení jednání s Moskvou, Washington není připraven následovat radu Číny, řekl Kirby.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA tvrdí, že USA údajně vynaložily velké úsilí na spolupráci s Ruskem, ale vzhledem k tomu, že Moskva údajně neplní dohody, jednání nebudou obnovena.

“Nedávné události dokazují, že jsme se vážně snažili s Rusy pracovat, ale ti neplnili své smlouvy,” řekl Kirby, aniž by upřesnil, jaké smlouvy konkrétně Rusko porušilo.

Kirby řekl, že USA se v mnohostranném formátu snaží udělat něco menšího než v rámci Mezinárodní podpůrné skupiny pro Sýrii, kde bylo nutné jednat s Ruskem.

Ruská strana opakovaně poukazovala na skutečnost, že USA nesplnily povinnosti, ke kterým se zavázaly – odlišit takzvanou opozici od teroristů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová