Co zamená vítězství Trumpa pro Rusko? Válka je odsunuta. Díky!

Jelena Chaněnkova
10. 11. 2016    zdroj
Rasistická bestie vítězí v Arizoně.
Nepřítel demokracie získal první místo v Michiganu!
Agent Putina vyhrál v Pensylvánii.
Donald vede v Texasu.
Trump je blízko vítězství na Floridě!
Vážený prezident Donald Trump je dnes očekáván ve svém věrném Washingtonu, říká nejnovější vtip, který se stal realitou.


Hlavní otázkou ruského čtenáře – a zcela to chápu – je, co to především znamená pro Rusko? Pro Rusko to znamená, ne-li okamžité zrušení sankcí, pak možnost jejich zmírnění v budoucnosti; ne-li okamžité ukončení expanze NATO na východ, pak počátek dialogu v tomto směru; ne-li normalizace situace na Ukrajině, pak možnost zasednutí k jednacímu stolu s adekvátním protějškem. Ale jak se říká, očekávej méně a nebudeš zklamán.

Britové již nadepsali své úvodníky “Brexit poamericku”. Tento americký krok je opravdu odstoupením od zaběhnuté mašinérie globalismu. Trump slíbil, že eliminuje vliv cizích zájmů na politiku USA. Slíbil zavedení pětiletého zákazu, který zabrání, aby se bývalí úředníci Bílého domu a Kongresu stali po odchodu z veřejné služby lobbisty, a doživotní zákaz pro úředníky Bílého domu lobbovat v zájmu cizí vlády. Úplný zákaz pro zahraniční lobbisty na inkasování financí. Trump také navrhuje zrušení miliardových plateb, určených pro programy v oblasti změny klimatu a pro programy OSN. Známé jsou i výroky Trumpa ohledně Severní aliance: “nepotřebujeme NATO v jeho současné podobě. NATO zastaralo a my vydáváme na alianci neúměrné mnoho”.

Pokud opravdu dodrží všechny své sliby, pak velmi brzy zůstane osamocený – bez podpory “progresivního světového společenství”. “Chválí diktátory, jako je Vladimír Putin, a útočí na naše přátele: na premiéra Velké Británie, starostu Londýna, kancléřku Německa, mexického prezidenta a papeže”, vytýkala mu Clintonová.Trump srovnával Obamu s ruským prezidentem Vladimírem Putinem: “Z hlediska vedení dostává známku 5 (česky 1, pozn. překl.) a náš prezident silně zaostává”.

O premiérovi Velké Británie Davidu Cameronovi poté, co zkritizoval Trumpem navrhovaný zákaz ve věci muslimů, řekl: “Vypadá to, že nebudeme mít příliš dobré vztahy.” Na podobnou kritiku londýnského starosty Sadiqa Khana Trump odpověděl takto: “Myslím, že to jsou velmi hrubé výroky a abych byl upřímný, zapamatuji si je”. Trump je také kritický vůči německé kancléřce Angele Merkelové za to, že pustila muslimské běžence do země: “Všichni si mysleli, že to je skutečně velká vůdkyně, ale nyní je jasné, že je to katastrofa”.

Po prohlášení mexického prezidenta Enrique Peña Nieto, že Trump používá stejný jazyk, který přivedl k moci Hitlera a Mussoliniho, Trump v rozhovoru s ABC řekl: “Nejsem tomu rád, samozřejmě. Nechci být srovnáván s Hitlerem, ale musíme být silní.”

Když papež František navštívil mexické hranice, aby se pomodlil s migranty, řekl: “Myslím si, že nechápe nebezpečí otevřené hranice s Mexikem. Myslím, že Mexiko ho o to požádalo, protože chce, aby hranice zůstaly, jak jsou. Dostávají se tím k velkému jmění, ale my tratíme”.

Nebojí se pokazit vztahy i s Kanadou i s Mexikem i s Čínou, což ukazuje na revizi a možnou renegociaci smlouvy o volném obchodu NAFTA a také odstoupení od ní, pokud strany nebudou souhlasit s novými podmínkami USA; na vystoupení z TTIP a z Transpacifického obchodního partnerství; na oficiální přiznání ČLR za měnového manipulátora.

Ale zatím Trump pociťuje jen nekonečnou vděčnost vůči svému národu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová