Inu, naštěstí nýmandi z posledního dechu meloucí pražské kavárny nemají šanci nějakým způsobem zasahovat do toho, zda bude velvyslankyní v Česku Ivana Trumpová nebo ne; o tom si rozhodně sám 45. prezident USA Donald Trump…

.Břetislav Olšer
19.11. 2016   Rukojmí
Tak jsme se dozvěděli pozitivní zprávu; Ivana Trumpová řekla deníku New York Post, že se chce stát americkou velvyslankyní v České republice. Tento návrh se chystá předat budoucímu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi, se kterým je rozvedená…

Dnes už to bude nejznámější Češka na světě. Nemine týden, aby média nepřinesla zprávu o tom, kde a za kolik nakupovala či ke komu a s kým přišla na večírek. Namátkou: Týdenní výdaje Ivany Trumpové se pohybují v přepočtu okolo dvou milionů korun.

“Lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou,” složil prezident Miloš Zeman poklonu Ivaně Trumpové, když jí ve středu kolem 16. hodiny telefonoval. Zároveň jí poděkoval za odvahu, kterou projevila, udělala mu tím prý velkou radost. Také řekl, že se těší, až seznámí paní Ivanu Trumpovou se svou manželkou, která je též Ivana; dodal, že možnou diplomatku kdykoliv rád přivítá na Pražském hradě a v Lánech.

V polovině sedmdesátých let byla Shirley Templová velvyslankyní USA v Ghaně, v letech 1989 až 1993 se stala první velvyslankyní USA v ČSSR, ČSFR a ČR tak, jak postupně naše republika měnila svůj status. S Havlem poklepala na základní kámen památníku Díky Ameriko! v Plzni v roce 1990. Od 4 let hrála ve filmu, rychle se stala velmi známou a obdivovanou dětskou filmovou herečkou. Jako devítiletá měla měsíční příjem v desítkách tisíc dolarů. Její podoba se objevovala na kosmetice, panenky Shirley byly hitem a prodávaly se po milionech.

Přestože z Hollywoodu odešla už ve svých dvaadvaceti letech, stihla hrát ve třiačtyřiceti filmech. Podle pamětníků Shirley v době ekonomické krize zachránila společnost 20th Century Fox před bankrotem. Sladký andílek s komediálním a pěveckým talentem přitáhl do kin strádající Američany. V sedmnácti letech se Shirley provdala za Johna Agara, s nímž má dceru Lindu. V roce 1949 se ale rozvedli. O rok později si vzala Charlese Aldena Blacka, s nímž naopak vydržela úctyhodných pětapadesát let do jeho smrti v roce 2005. Dnes již rovněž zesnulá Shirley má s ním syna Charlese a dceru Lori.

Studoval jsem v tehdejším Gottwaldově (Zlíně) a mým profesorem tělocviku byl trenér sjezdového lyžování docent Dušan Charvát, otec olympijské medailistky Olgy Charvátové, který trénoval Ivanu Zelníčkovou. Byl trenér sjezdového lyžování; základy lyžování získal v Sokole Vsetín v letech 1933-9, kde byl členem Klubu českých turistů. Cvičitelem lyžování byl od roku 1949, v roce 1953 absolvoval trenérskou školu, v letech 1954-62 byl trenérem reprezentačního družstva žen, v letech 1962-72 trenérem českého národního družstva žen a akademického družstva žen, v letech 1973-7 předsedou trenérské rady sjezdových disciplín a v letech 1977- 80 předsedou vrcholové subkomise pro sjezdové disciplíny…

Ivana Zelníčková v roce 1975 ale emigrovala, čtyřikrát se poté postupně vdala a rozvedla; druhým jejím manželem byl právě Donald Trump, dnes je 314. nejbohatší člověk světa s majetkem přes 2,9 miliardy dolarů (58 miliard korun). Po jeho zvolení 45. prezidentem USA Ivana prohlásila, že závidí Melanii její místo první dámy Spojených států; litovat toho ale moc nemusí, jelikož její dcera Ivanka je dnes krkem, který bude kroutit hlavou svého otce jako viceprezidentka jeho firmy, resp. dle Babiše státu jménem USA…

Donald Trump navštívil s rodinou Zlín v roce 1990, aby se zúčastnil pohřbu svého tchána Miloše Zelníčka | foto: ČTK

Bývalá žena Donalda Trumpa Ivana (rozená Zelníčková) se v roce 1949 narodila v někdejším Gottwaldově, dnes je symbolem “buržoazního” přepychu, chodící reklamou na kolagenové rty, autorkou bestsellerů, obchodnicí se šaty a šperky (záliba v módě ji přivedla na pražskou módní přehlídku značky Taiza. A potřebuje-li si odpočinout, vypraví se na svou jachtu “MY Ivana”, dlouhou 33 metrů. “Díky Ivance jsem již poznala snad všechny významné osobnosti Států,” svěřila se její maminka Marie Zelníčková (žije střídavě v Česku a s dcerou v USA) a zavzpomínala, jak byla na jedné party představena Michaelu Jacksonovi a na jiné zas princi Charlesovi.

Ivana se narodila v rodině telefonistky a architekta. Bylo to drobné a slabé dítě, a tak se ji otec rozhodl utužit sportem. Plavat a lyžovat ji učil už ve dvou letech, později už Ivana reprezentovala Československo v národním týmu. Po vystudování Fakulty tělesné výchovy a sportu na Karlově univerzitě se provdala za rakouského lyžaře Alfreda Winklmayra, více méně proto, aby mohla získat západní pas (manželství trvalo dva roky). Později se přestěhovala do kanadského Montrealu, kde se stala modelkou vyhlášené montrealské agentury Audrey Morrisonové.

V roce 1976 přišel klíčový okamžik. V jednom newyorském podniku potkala tehdy devětadvacetiletá česká emigrantka jednatřicetiletého amerického miliardáře Donalda Trumpa. Majitel honosného mrakodrapu Trump Tower, několika mamutích kasin a dalších nemovitostí si ji o devět měsíců později vzal za ženu. Sňatek manželů Trumpových newyorská média označila za svatbu roku a od té doby se od nich fotografové nehnuli na krok. Bulvár pěl na “hvězdný pár” ódy: Módní návrhář Dennis Basso například tvrdil v časopise People, že “spolu byli nepřekonatelní a celé město jim v 80. letech leželo u nohou”.

Ivanin nový život se odehrával v kulisách padesátipokojového apartmá zabírajícího tři nejvyšší poschodí mrakodrapu Trump Tower, eventuálně v čtyřicetisedmipokojové vile v Greenwich nebo ve stoosmdesátipokojovém sídle v Palm Beach na Floridě. Pětičlenná rodina (s dětmi Donaldem juniorem, Ivankou a Ericem) se přepravovali Boeingem 727, konstruovaným původně pro 140 osob. Pro případ nouze byl připraven vojenský vrtulník, psal týdeník Der Spiegel.

Ivana Trumpová se zúčastňovala Donaldových obchodních jednání a později přímo řídila několik jeho podniků včetně newyorského hotelu Plaza; v roce 1987 byla mj. americkou hotelovou asociací zvolena hotelíérkou roku a také kasino Trump Castle si pod jejím vedením (1983-1987) vedlo skvěle. V roce 1990 se však rozvedli. Rozchod byl stejně sledovaný jako kdysi svatba. Do hotelu Plaza docházely Ivaně stohy soustrastných dopisů a nejdůležitější módní časopis Vogwe jí věnoval obálku.

Při rozvodu na Trumpovi nicméně sama vysoudila 25 milionů dolarů a začala si budovat vlastní byznys. Proslulé příjmení se ukázalo k nezaplacení. Prostřednictvím teleshopingu začala úspěšně prodávat oblečení, šperky a kabelky značky “Ivana” plus mýdla, spreje a parfémy značky “Plaza”. Zároveň přednáší management (10 000 dolarů honorář) a píše romantické novely, které jdou velmi dobře na odbyt (loni podepsala se svým francouzským vydavatelem smlouvu na napsání dalších deseti knih). Motivem jsou příběhy “dam z lepší společnosti”.

Její prvotina z roku 1990 (Ivana Trump – Jen pro lásku, 532 stran) vypráví životní osudy krásné české lyžařky Katirinky, která se stane manekýnou a provdá se za bohatého Američana. Život je podle Ivany sice především byznys, ale i na muže v něm zbývá místa dost. Rok po rozvodu si našla nového muže, italského podnikatele Riccarda Mazzucchelliho, ale jejich manželství skončilo už po dvaceti měsících. Dalším z jejích nápadníků byl potomek šlechtického rodu, bývalý boxer a milionář v jedné osobě Rofredo Gaetani ďAragona. V loňském roce se Trumpová začala na veřejnosti ukazovat s bývalým tanečníkem baletu Rossanem Rubicondim.

Pro New York Times tedy řekla: „Navrhnu, abych se stala velvyslankyní v České republice; z té země pocházím a každý mě tam zná. Jsem docela známá po celém světě, nejenom v Americe. Napsala jsem tři knihy a přeložili je v 40 zemích do 25 jazyků,“ dodala a rovněž se v rozhovoru zmínila, že Donald Trump bude bydlet převážně v Bílém domě, ale svého bytu v Trump Tower se i přes námitky tajných služeb nevzdá. Newyorský byt v Trump Tower je podle Trumpové mnohem lepší než obytné prostory Bílého domu. Současně zažertovala, že Trump se nechystá Bílý dům pozlatit. Ovšem, pravděpodobně nevyužije tradiční letoun Air Force One, ale bude létat vlastním letounem Boeing 757, který budoucího prezidenta stál zhruba 100 milionů dolarů…

Současným velvyslancem USA v Česku je Andrew Schapiro´, protekční diplomat, spolužák prezidenta Obamy. Ten by ale měl ve funkci počátkem následujícího roku skončit. Schapiro měl několik sporů s prezidentem Milošem Zemanem. Jiří Ovčáček naznačil, že odchod Schapira bude „krásným dárkem k mým lednovým narozeninám“. A je šťastný, že se Mařenka ze Smíchova alias Albrightová po odchodu z funkce ministryně zahraničí USA, jak se o ní spekulovalo, nestala nástupkyni Václava Havla ve funkci prezidenta ČR.

“Kauza” Ivana Trumpové na místě velvyslankyně Česka již byla předběžně schválena i českými diplomaty v čele s tím absolutně nejúspěšnějším, jakým je Hynek Kmoníček. Předvídavost Hradu si totiž dovolila již před měsícem rozhodnout, že šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček se stane novým českým velvyslancem v USA. Při návštěvě krajanského domu v New Yorku to v říjnu oznámil prezident Miloš Zeman. Do funkce, ve které nahradí Petra Gandaloviče, by měl Kmoníček nastoupit v březnu. http://www.rukojmi.cz/clanky/2506-jmenovani-kmonicka-velvyslancem-v-usa-neodpovida-etikete-mezinarodnich-vztahu-avsak-trafiky-v-duchu-neco-za-neco-predchazejicich-velvyslancu-do-washingtonu-byly-na-vysost-eticke

„Pan prezident to uspěchal, je to porušení zavedených pravidel. Dokud nevyjíždí velvyslanec na pozici, tak se jeho jméno neoznamuje,“ řekl Svoboda. „Nedělá to dobrou atmosféru, nepomáhá to dobrým mezilidským vztahům. Nedělá se to, ale nemá to žádný zásadní dopad,“ uvedl zaťatý lidovec. Proč ta animosita dvojice Svoboda a Kmoníček? Proto, že Kmoníček o svoji nominaci na post ministra zahraničí ČR přišel po konfliktu právě s Cyrilem Svobodou, když jako velvyslanec ČR při OSN v období 2001 – 2006 údajně nepostupoval podle ministrových instrukcí. A Svoboda se tak stal ministrem zahraničí místo něho…

Lze srovnat kariérní diplomacii Svobody a Kmoníčka? Co všechno má tedy za sebou skutečný kariérní diplomat Hynek Kmoníček? Kromě toho, že dokonale ovládá několik světových jazyků byl též již zmíněným velvyslancem České republiky při OSN v New Yorku a mezi roky 2006 – 2009 pak velvyslancem České republiky v Indii, Bangladéši, Nepálu, na Maledivách a na Srí Lance. Po nástupu Karla Schwarzenberga na místo ministra zahraničních věcí byl Kmoníček z pozice náměstka odvolán a vyslán jako velvyslanec do Austrálie. Karel Schwarzenberg alias kníže Karel Spáč I. se údajně vyjádřil přání poslat ho mnohem dále než do Austrálie, nejlépe na Mars.

Každopádně mi došlo, že pan kníže Karel Schwarzenberg, je kariérní vyděrač a profesionální adoptovaný kníže, jenž si potrpí na jediný možný požadavek pro někoho, kdo má být velvyslancem – musí to prý být kariérní diplomat. Proto též odmítal za velvyslankyni ČR na Slovensku Livii Klausovou, jelikož prý není profesionál a hlasovala pro prezidenta Miloše Zemana. Velvyslanci však reprezentují Česko v zahraničí a Livie Klausová, původem Slovenka, jako někdejší první dáma po boku prezidenta Václava Klause, to svým způsobem dělala deset roků.

Mnoho povyku pro nic, aneb když se urazí ješitný kníže, co ho nepozvou na rautovou žranici na Hrad. Tak si připomeňme, face to face – tváří v tvář, co “vystudoval” Karel Schwarzenberg, aby mohl dělat jako profík kancléře Václavu Havlovi a poté ministra zahraničí ČR? Nevadí, že studovat práva ve Vídni a poté ve Štýrském Hradci a lesnictví v Mnichově, a že studia neukončil, poněvadž se údajně musel věnovat správě rodinného majetku poté, co jeho adoptivní otec předčasně zemřel v roce 1965.

Jakou že to má vysokou školu, kromě studia aristokratických tradicí? Žádnou. Na rozdíl od vysokoškolského vzdělání Livie Klausové. A jaký by to byl ministr zahraničí, kdyby se nemohl pochlubit svými „majstrštichy“ v podobě schvalování humanitárního bombardování Srbska a Černé Hory i  uznání Kosova, ovládaného narkomafií. Livia Klausová vystudovala obchodní fakultu VŠE v Praze, obor zahraniční obchod. V témže roce získala i diplom na Université Internationale de Sciences Comparées v Lucemburku. Po krátkém působení v PZO Centrotex se stala odbornou, později vědeckou pracovnicí Ekonomického ústavu ČSAV.

Studovala na Europa Institutu Amsterodamu, poté působila jako výkonná tajemnice České společnosti ekonomické. V Ekonomickém ústavu ČSAV se zabývala především problematikou mezinárodních financí a mezinárodních měnových institucí. Vedle četné publikační činnosti se od roku 1990 účastnila i řady mezinárodních konferencí věnovaných, jak transformaci české ekonomiky, tak i konferencí zaměřených na finance a bankovnictví. Je čestnou patronkou Registru dárců kostní dřeně, pomáhala dětem z Ústavu sociální péče v Bystřici nad Úhlavou a nadaci Život 90…

Inu, naštěstí výše citovaní nýmandi z posledního dechu meloucí pražské kavárny nemají šanci nějakým způsobem zasahovat to toho, zda bude velvyslankyní v Česku Ivana Trumpová nebo ne; o tom si rozhodně sám 45. prezident USA Donald Trump… Každopádně do Lán může Ivana Trumpová přijet za prezidentem Milošem Zemanem kdykoli a v jakéhokoliv roli…