Jan Petránek: EU více ohrožuje rozum Evropanů než “ruská propaganda”

25.11.2016  Sputnik

Ruská média provádějí svou propagandu, evropská svou, americká svou, ale je otázka, kdo to dělá svědomitě, okomentoval novinář Jan Petránek v interview pro Sputnik rezoluci Evropského parlamentu o protiakci proti ruským médiím.


Jan Petránek: Domnívám se, že ruská média dělají ruskou propagandu, americká — americkou, evropská — evropskou. Otázka je, kdo to dělá svědomitě? Ten, kdo mluví o všech událostech čestně. Já vždy se zájmem čtu ruská média, ale se stejným zájmem si prohlédnu média, která zastávají úplně jiné stanovisko.

Co se vlastně stalo, proč EU předvádí takovou neuvěřitelnou paniku? Jestli se obává toho, že „Rusko ohrožuje Evropu”, to já bych řekl, že sama Evropská unie je dnes daleko větší hrozbou pro evropský způsob myšlení, protože nereálně hodnotí události.

Do určité míry je příčina v tom, že Brusel prostě neví, jakou politiku bude provádět Donald Trump, až se dostane do Bílého domu, co podnikne po svém prohlášení, že je možné zahájit americko-ruskou spolupráci. EU se zřejmě obává, že kvůli této spolupráci ztratí nepřítele. Odtud pochází všechny tyto podivné akce.

Víte, já nejsem rusofob, nejsem rusofil, jsem prostě realista. A proto jsem absolutně přesvědčen, že akce Evropského parlamentu de facto řídí Angela Merkelová. A pro mne je to člověk, který ztratil zdravý rozum. Ona musí odstoupit, udělala z Německa jakýsi „Germanistán”, stát, který poškozuje psychické zdraví Evropy.

Německá politika po přijetí ohromného množství muslimů se stala hrozbou pro celou Evropu. Jsem hluboce přesvědčen, že Evropský parlament, který nemá prakticky žádné pravomoce, svými akcemi, takovými, jako je tato podivná rezoluce o ruských médiích, více než jakákoliv jiná evropská instituce rozděluje Evropskou unii. 

Prezident Putin řekl, aby neučili Rusko, jak se dělá demokracie, ale zahájili otevřenou diskuzi s argumenty na obhajobu vlastního názoru. Rezoluci Evropského parlamentu považuje za příznak degradace demokracie v západní společnosti, vyzývá ke používání zdravého rozumu. Mimochodem, žádné akce proti zahraničním novinářům se v Rusku konat nebudou… 

Skutečně, nastala chvíle, kdy se Evropa musí vzpamatovat. Takový stav rozumu poškozuje její vlastní bezpečnost. Je smutné, že EU není schopná zformulovat vlastní politiku v oblasti bezpečnosti a dnes je zmatená.

Zdá se, že všechny tyto rezoluce jsou vymýšlené proto, aby byla zkomplikována situace Trumpovi, až nastoupí do funkce a bude muset plnit svá prohlášení. Každopádně se domnívám, že v roce 2017 bude Evropská unie nucena provádět realističtější politiku, zvláště vůči Rusku.

Váš názor se většinou neshoduje s mainstreamem českých médií. Zvou Vás dnes do rozhlasu a do televize, kde jste vždy byl vítaným hostem? 

Nepamatuji si, kdy mne naposled zvali do České televize nebo do jiných médií. Vypadá to, že jsem se ve stáří dostal do „černého seznamu”. Ale mne to, upřímně řečeno, moc nemrzí. Jsem starý a dívám se na události dost realisticky.

Před dvěma týdny mne Český svaz bojovníků za svobodu vyznamenal medailí Za odvahu a v tomtéž roce mi prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát. Samozřejmě nejsem jediný, kdo se odváží v české společnosti hájit národní zájmy. Ale je tady dost jiných lidí, kteří ochotně přizvukují Bruselu, nerealistickým trendům jeho politiky.