Jirka Bartoška to je ale čtverák – čínské prachy mu nesmrdí, ale jiné za ně kritizuje! hlavně pokud to má nějakou spojitost s prezidentem republiky.

Radek Rozvoral

7.12.2016   Rukojmí

Před několika dny vyzval pan Jiří Bartoška společně s Vojtou Dykem občany České republiky k týdnům občanského neklidu a k shromážděním na podporu demokracie.V petici, kterou společně sepsali někteří herci, zpěváci, spisovatelé a další takzvaní umělci se na začátku píše: „Naše svobody jsou už delší dobu ohrožovány politickou mocí. Nejvyšší ústavní činitelé v dopise čtyř slibují oddanost Čínské republice. Čínská vláda povýšeně reaguje, že po slovech musí následovat činy. Tato hanba nás vrací do minulosti. K obratu republiky na Východ nemá vedení státu mandát.“ Text veřejně přednesli Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška.
Celá petice je tak senzačně napsaná proti spolupráci s Čínskou lidovou republikou, že by se až jeden rozplakal, jací jsou ti umělci demokraté a jak jim spolupráce s Čínou a s Východem jako takovým neskutečně vadí. Nebylo by na tom nic divného a mají na to právo, jelikož žijeme ve svobodné zemi, ale od pana Bartošky, kterého si nesmírně vážím jako skvělého herce je to minimálně velké pokrytectví.
Většina z nás určitě ví, že je Jiří Bartoška mimo jiné také prezidentem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jehož jedním z hlavních sponzorů je také pivovar Lobkowicz, jehož vlastníkem je společnost LAPASAN s.r.o. v níž drží většinový 77,8% podíl čínská společnost China International Group Corporation Limited. Takže co nám tím vším chce pan Bartoška říci? No hlavně to, že mu čínské prachy na pořádání filmového festivalu, kterým je prezidentem, nevadí. Proč potom tedy kritizuje nejvyšší ústavní činitele? Protože si nevidí ani na špičku svého nosu, jelikož bez čínských financí se již neobejdou v celé západní Evropě ani ve Spojených státech. Jak je vidět tak čínské peníze nikomu nesmrdí, ale je moderní je kritizovat a to hlavně pokud to má nějakou spojitost s prezidentem republiky.