Pentagon: telefon ruských vojáků zastavil útok koalice na syrskou armádu. Brigádní generál Richard Coe na brífinku o výsledcích vyšetřování také řekl, že útok koalice USA na syrské vojáky v září byl neúmyslný a odehrál se hlavně kvůli lidskému faktoru.

30.11. 2016   Sputnik
Letadla mezinárodní koalice v čele s USA zasadila 17. září čtyři údery syrským vojskům, která byla obklíčena IS v okolí letiště. Podle informace syrské vlády zahynulo přitom 83 lidí a přes 100 jich bylo zraněno. Po těchto útocích přešli teroristé IS do ofenzívy na pozice syrské armády. Ústřední velení OS USA uznalo skutečnost leteckých útoků americké koalice u Dajr az-Zauru a prohlásilo, že došlo k tomu omylem.

Vyšetřování potvrdilo, že hovor ruských vojáků zastavil úder koalice na syrská vojska, který vzal životy 83 lidem. Ruští vojáci museli čekat téměř půl hodiny na lince, aby mohli předat informaci, přiznal představitel úřadu. Předtím, než útok přestal, letouny stihly provést čtyři nálety. “Když zavolali Rusové, čekali 27 minut, aby mohli pohovořit s kontaktní osobou v této otázce,” řekl během telebrífinku americký brigádní generál Richard Coe provádějící vyšetřování příčin útoku. Ten také zmínil, že „obě strany musejí okamžitě sdílet kriticky důležité informace”. Brigádní generál Richard Coe na brífinku o výsledcích vyšetřování také řekl, že útok koalice USA na syrské vojáky v září byl neúmyslný a odehrál se hlavně kvůli lidskému faktoru.

Podle slov představitele Pentagonu protiteroristická koalice oznámila ruské straně o přípravě útoků, ale „spletla” se o devět kilometrů při popisování místa útoku. „Byla to neúmyslná chyba, která byla založena na lidském faktoru,” řekl Coe. On také dodal, že zpráva Pentagonu a příčinách útoku sil mezinárodní koalice na pozice syrských vojsk v Dajr az-Zauru 17. září zůstane tajnou. „Mohu říci, že všichni lidé, kterých jsme se dotazovali, dělají vše možné pro to, aby zničili IS,” prohlásil představitel ministerstva.