Skutečnou strategií Demokratů je spustit přepočítávání

Richard Baehr
30.11.2016 ICH

Přepočítávání ve Wisconsinu a chystaná v Michiganu a Pensylvánii nezmění výsledky v žádném ze států. Žádné přepočítání nikdy nezměnilo tisíce hlasů. Nemyslím však, že toto je jejich účelem.
Přepočítávání, pokud by byla prováděna ručně, což lze požadovat, mohou trvat déle, než je stanovený poslední den pro dokončení oficiálního sčítání ve státě a volitele. Pokud všechny 3 státy přešvihnou termín, bude mít Trump 260 a Hillary 232. Nikdo nedosáhne 270.

Pak to půjde do Kongresu, kde jedním hlasem na stát zvolí Trumpa a senát zvolí Pence. Bylo by to pak poprvé od r. 1824, kdy se něco takového stalo, avšak tehdy zvítězil v parlamentu John Quincy Adams, ačkoliv měl méně volitelů, než Andrew Jackson.

Pokud to půjde do parlamentu a senátu, a výsledek bude stejný, jako výsledek volitelů bez přepočítání, tak proč to dělat? Odpovědí je, že chtějí, aby Trump vypadal více nelegitimně, že nezvítězil v lidovém hlasování (prohrál o 2,1 milionu hlasů), nezvítězil u volitelů (nedosáhl 270) a byl zvolen tím, že byl do úřadu dosazen členy jeho strany v Kongresu.

The Democrats’ Real Strategy in Launching Recounts vyšel 27. listopadu 2016 na ICH. Překlad v ceně 77 Kč Zvědavec.