Proč tolik hysterie v US

Radim Valenčík
16. 11. 2016   blog autora

Do seriálu o reformách patří reflexe dění po volbách v USA:

V USA pokračují několik dní protesty proti zvolení Trumpa. Nejdříve uvádím příklad jednoho z článků na toto téma uveřejněného u nás (v USA, v jiných zemích světa, v jiných mainstreamových mediích jsou všechny články obdobné tomuto):

“Stovky lidí vyšly v pátek večer znovu do ulic amerických měst, aby vyjádřily obavy z budoucího vývoje země po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Demonstrace byly převážně pokojné, na rozdíl od předchozích dnů, kdy nespokojenci na některých místech zakládali požáry a rozbíjeli okna, napsala agentura AP.

Asi 1200 lidí se v pátek večer shromáždilo na Washingtonově náměstí v New Yorku, kde vyzývali k obraně lidských práv a svobod. Podle organizátorů se několik tisíc lidí sešlo také v centru Bostonu. Akce nebyla označena za protest, ale shromáždění na podporu lásky a míru. V Miami a Atlantě večerní pochody narušily dopravu. Ve státě Tennessee studenti Vanderbiltovy univerzity zpívali písně za lidská práva a také jejich pochod dočasně zablokoval dopravní provoz.

Na některých akcích demonstranti nesli podobizny Trumpovy demokratické soupeřky Hillary Clintonové, ale také vlajky Mexika, jehož obyvatele Trump v kampani opakovaně urážel. Na ochranu před proudem mexických uprchlíků sliboval Trump vystavět na hranici zeď. “Žádnou nenávist! Žádný strach! Imigranti jsou tu vítáni!” stálo na některých transparentech.

Pětašedesátiletá Leslie Holmesová z Connecticutu jela na demonstraci do New Yorku hodinu vlakem. Uvedla, že se účastní nějakého protestu poprvé od 70. let, kdy se připojila k průvodům proti vietnamské válce. “Nechci žít v zemi, kde jsou moji přátelé vyčleňováni ze společnosti a mají strach,” řekla.

Trump v pátek demonstranty rezolutně odsoudil. “Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!” napsal na twitteru. Za několik hodin ale zcela obrátil. “Líbí se mi, s jakou vášní tito lidé sledují dění v naší úžasné zemi. Všichni se spojíme a budeme hrdí,” uvedl. Podle agentury Reuters Trumpovy tweety zdůrazňují rozpory, které provázely jeho předvolební kampaň a vyvolávaly otázky ohledně jeho vůdcovských schopností.”

Viz: https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/420472-v-usa-pokracuji-protesty-proti-trumpovi.html

Tomáš Haas na svém profilu k tomu vtipně a přesně poznamenal:

Americký tisk se rozhořčuje nad tím, že Ku Klux Klan chce uspořádat průvod na oslavu Trumpova zvolení.

Ponechme stranou, že podle toho, co říkají hlavy KKK, ten průvod bude na oslavu konce Obamovy éry, éry černého prezidenta.

Nejsem a nikdy jsem nebyl podporovatelem organizací jako KKK, nebo neonacisté, a barva Obamovy kůže je to nejmenší, co mi na něm vadilo. Nijak by mi nevadilo, kdyby jim úřady ten pochod zakázaly, i když se to asi nestane, Američané chápou svobodu slova a právo na názor jinak, než je chápeme my.

Ale za povšimnutí stojí to, že:   

KKK hodlá uspořádat průvod.

Liberální demokraté pořádají pouliční násilí a zapalování aut.

A tisk jakoby jim fandil…

Ani to už není stejné jako dříve.

Viz: https://www.facebook.com/tomas.haas.1/posts/10208071822293362

K tomu moje poznámka:
Hysterie lidí, kteří se nechtějí smířit s výsledkem voleb, kteří musí dokonce vyhledávat psychiatra, je přirozená reakce na subjektivní neochotu přiznat si, že došlo k jejich zmanipulování. Naštěstí většina lidí v US se ukázala dostatečně odolná proti brutální manipulaci. Ti, kterým se současný stav nelíbí (nedivím se jim), by měli spíše začít přemýšlet, v čem selhali současné “elity” a jak se z průšvihu dostat. Ale to pro některé vyžaduje příliš velké přemýšlení. Proto se raději udržují ve stavu skupinové konformity. A média se v tom nadále angažují, protože zlo stále ještě doufá, že se s pomocí zmanipulovaných lidí zapouzdřených do skupinové konformity udrží.
(Pokračování dalším příspěvkem)


Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4003-r2016-283-diskuse-lk-proc-tolik-hysterie-v-us.html