Řecko odmítlo Obamovi uzavřít své přístavy pro ruské námořnictvo

26. 11. 2016    zdroj
Athény nemají v úmyslu zakázat ruským lodím kotvit ve svých přístavech a dostávat potřebné zásoby. V pátek 25. listopadu to agentuře RIA Novosti uvedl zdroj na Ministerstvu národní obrany Řecka. Řekl, že “s ruskou flotilou bude všechno v pořádku, (ruské námořní lodě) budou kotvit a normálně se zásobovat v Řecku. Zásobování bude probíhat v souladu s pravidly. A samozřejmě je nepřijatelný jakýkoliv tlak, abychom neposkytovali ruským lodím palivo. Veškerá jednání o tomto jsou zastavena”.


Zdroj agentury uvedl, že podle ministra národní obrany Řecka Rusko není nepřítel, ale spojenec země. Jediným nepřítelem Athén je podle zdroje v Rusku zakázaná teroristická organizace DAEŠ.

13.listopadu autoři vojenskopolitického portálu Militaire dospěli k závěru, že americký prezident Barack Obama bude během nadcházející návštěvy Řecka 15.-16. listopadu od řeckého premiéra Alexise Tsiprase požadovat uzavřítí přístavů země pro lodě ruského námořnictva.

V opublikovaném článku portál uvádí, že cíle Obamovy cesty určil fond Heritage Foundation – strategický výzkumný ústav Spojených států, zabývající se zahraničními studiemi. Pracovníci této organizace navrhovali americkému vůdci, aby vyvinul na Atény tlak. Je to nezbytné proto, aby Řecko v prosinci hlasovalo pro zachování protiruských sankcí, vystoupilo proti vplouvání ruských lodí do svých přístavů a umožnilo Makedonii vstoupit do NATO ukončením dlouhotrvajícího sporu o název tohoto státu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová