Ruská armáda otestuje v Sýrii rakety Hermes

mbi
8. 11. 2016
  

Komplex Hermes je schopen najít a zničit nepřátelské tanky, opevněné objekty a živou sílu nepřítele až na vzdálenost třiceti kilometrů.

Útočné vrtulníky Ka-52K, umístěné na palubě těžkého letadlového křižníku Admirál Kuzněcov, který se v současné době blíží k pobřeží Sýrie, jsou vybaveny nejnovějšími protitankovými řízenými střelami (PTŘS) dlouhého dosahu typu Hermes. Ty jsou schopny zasahovat cíle až na vzdálenost 30 km, zatímco u dosud nejúčinnějších vrtulníkových protitankových řízených střel (PTŘS) – ruských raket Ataka (9М120) a Vichr (9К121, viz foto v úvodu) a americké Hellfire (AGM-114) – nepřevyšuje bojový dosah 10 km.

Podle expertů použití Hermesů v Sýrii nejenže umožní vyzkoušet unikátní nový raketový systém v boji, ale předvede také tuto novinku potenciálním kupcům, zejména Egyptu.

Vývoj a zkoušky této nejnovější PTŘS probíhají v tulské konstrukční kanceláři od poloviny 90. let. Bez ohledu na to, že je Hermes uváděn jako protitanková střela, jedná se o univerzální zbraň schopnou ničit široké spektrum cílů včetně budov, polních úkrytů i živé síly nepřítele.

„V současné době je připravena menší série raket, které by se měly podrobit testům na vrtulnících Ka-52,“ uvedl pro Izvestije dobře informovaný zdroj z prostředí ruského obranného průmyslu.

„Prověření ve skutečné bojové situaci napomůže při doladění systému, který by se měl stát standardní zbraní útočných vrtulníků Aligátor. Původně bylo vyzkoušení Hermesů plánováno na vrtulnících Ka-52, které jsou rozmístěny na syrské letecké základně Hmeimim. Vznikly ale určité problémy s dodávkou raket. Nyní proto bylo rozhodnuto vyzkoušet Hermesy ve složitějších podmínkách u palubních vrtulníků (verze K – pozn. edit.),“ upřesnil zdroj.

Jak pro Izvestije uvedl šéfredaktor serveru Militaryrussia Dmitrij Korněv, nová raketa je vybavena kombinovaným naváděcím systémem, schopným vyhledávat nepřátelské cíle i v těch nejsložitějších meteorologických podmínkách.

„Hermes je vybaven kombinovanou samonaváděcí hlavicí s infračerveným a také laserovým naváděním,“ uvedl Korněv. „Cíl může být raketě označen ze země. Letecký návodčí, vrtulník nebo letadlo zamíří na cíl laserový paprsek, naváděcí hlavice jej zaregistruje a zamíří podle něj cíl. Pokud se cíl nepodaří zachytit laserem, nastupují infračervené snímače, které zachytí cíl díky vyzařovanému teplu. Hermes ovšem bude možné vybavit i miniaturními radary, které společně s infranaváděním zajistí vynikající přesnost jeho zásahu.“

„Dvoustupňová konstrukce Hermesu je do značné míry unifikována s konstrukcí raket systému Pancir-S,“ říká Korněv. První stupeň raketu urychlí, dopraví do prostoru cíle a poté se oddělí. Zapálí se druhý stupeň a během jeho činnosti raketa vyhledá cíl a zničí jej. Nevýhodou takové konstrukce je velká hmotnost rakety. Podle dostupných dat je celková hmotnost rakety přes 90 kg, zatímco hmotnost PTŘS Vichr je poloviční.

V současné době existuje pouze jeden systém PTŘS, který má dosah několik desítek km (podle dostupných údajů jde o 25 km – pozn. překl.), totiž izraelský Spike-NLOS. Byl vyvinut v 80. letech a dlouhá léta patřil k nejvíce utajovaným zbraním izraelské armády. Stupeň utajení tohoto systému s velkým dosahem dobře ilustruje skutečnost, že jeho vypouštěcí zařízení bylo maskováno jako tank (Magah 5 – pozn. edit.), na který byl pro zvýšení věrohodnosti nainstalován „falešný“ kanón. V současné době jsou tyto izraelské PTŘS instalovány nejenom na pozemních vypouštěcích zařízeních, ale také na vrtulnících, rychlých člunech a menších lodích.

„Spike-NLOS byl vyvinut v 80. letech pro čelení soustředěným tankovým útokům egyptské armády,“ sdělil Izvestijím šéfredaktor časopisu Arzenál vlasti Viktor Murachovskij. „Hermes a Spike jsou určeny k plnění stejných taktických úkolů.“

V souvislosti s rozhodnutím Egypta nakoupit palubní vrtulníky Ka-52 je zcela pochopitelná i snaha Káhiry získat k vrtulníkům plnohodnotný protějšek k izraelskému systému PTŘS dlouhého dosahu. Nastávající bojové použití Hermesu se tak stane nejen testem ruské rakety, ale i demonstrací jejích schopností pro potenciální kupce.

Zdroj: izvestia.ru
Překlad: mbi, Eurasia24.cz
Foto: Саид Аминов / pvo.guns.ru