Satanovský uvedl Erdogana jako vzor pro Janukoviče

30. 11. 2016      zdroj
Oblíbený politolog Jevgenij Satanovský, když komentoval prohlášení Janukoviče na nedávné tiskové konferenci v Rostově na Donu, srovnal bývalého prezidenta Ukrajiny se slabošským “škůdcem” (v ruštině použit výraz “ovošč”): ani po třech letech občanské války nebyl s to učinit správné rozhodnutí. Tak Satanovský vyhodnotil přiznání Janukoviče o tom, že by nebyl schopen zavést v zemi výjimečný stav, kdyby se čas vrátil.


Satanovský uvedl jako vzor Erdogana, který se v polovině července ocitl v podobné situaci, kdy byl CIA proti němu připraven vojenský převrat v obou hlavních městech – Istanbulu a Ankaře. Ale nehledě na to, že turecký prezident také ztratil kontrolu nad hlavním městem, pokračoval ve správě na dálku a zvrátil situaci veřejnými výzvami prostřednictvím smartpfonu. Zatímco “Janukovošč” se ani nesnažil pučistům čelit….

Podle názoru Satanovského mohl Janukovič na Ukrajině moc udržet, nebo alespoň se pokusit odporovat, kdyby přijel do Doněcku nebo na Krym a odtud vedl akce na potlačení nacistického převratu organizováním ATO v Kyjevě a v západní části země. Tak bylo možné vyvážit centra moci a znovu si podřídit značnou část armády a policie.

Janukovič měl v rukou skutečný právní precedens k obvinění junty, jež uchvátila s Turčinovem v čele moc, z diktatury. Vždyť dočasným pověřením Turčinova funkcemi prezidenta a hlavy parlamentu, to znamená sjednocením v jedné osobě funkce výkonné a zákonodárné moci, jej majdan jmenoval diktátorem. Místo toho však Janukovič odletěl do Rostova “zalamovat tužky” ….

Nejvíce Satanovského pohoršuje fakt, že v nejkritičtějších okamžicích, které nastaly v důsledku zbabělosti a nezodpovědnosti Janukoviče, ten ostudně mlčel. Mlčel během ostřelování Donbasu, při podpálení Domu odborových svazů v Oděse a také během “ruského jara” na Krymu. Výsledkem politické negramotnosti Janukoviče je zničená země, tisíce zničených životů a zmrzačených lidí, bída a běsnění nacistické zvůle. Avšak ani tři roky po majdanu není Janukovič schopen najít odvahu a přiznat svou chybu.
 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová