Stone: Trump je blázen,Obama krátkozraký, nejhorší je Clintonová

7.11. 2016 První zprávy
V rozhovoru pro Le Temps americký režisér Olivera Stone charakterizoval americkou politiku – odcházejícího prezidenta a dva hlavní kandidáty v současných volbách.
Podle něj Donald Trump je nebezpečný, protože to je “blázen” a neustále mění své plány. Barack Obama je krátkozraký, „je nepoužitelný” na světové scéně. Ale největší nebezpečí je Hillary Clintonová, ona podporuje politické vměšování a podporuje bombardování v jiných zemích, říká režisér.

V rozhovoru s Le Temps se americký režisér Oliver Stone podělil o své myšlenky o budoucnosti Evarda Snowdena i o nadcházejících volbách. Podle něj, Snowden udělal dobře svou práci, ale Američané věří svým úřadům a ne jeho informacím. A v tom spočívá tragédie informátora. Američané věří slovu své vlády, která je inspiruje k potřebě vzdát se některých svobod za účelem ochrany – totéž ale říkal Hitler v roce 1933. Válka proti teroru, to je skvělá záminka, aby mohla vláda dělat co chce, včetně kyberkontroly.

Podle názoru Stonea, kapitalistický systém funguje, protože odměňuje lidi za jejich apatii a nejlepší příklad je vidět v americké televizi. Novinářské vyšetřování ve Spojených státech se stalo velmi obtížné a novináři jsou ochotni se s tím vyrovnat, a lidé mají k vyhledávání informací sociální sítě. Tak, na rozdíl od francouzských zpráv o syrské krizi, která velmi jasně ukazuje brutalitu války, americké zprávy jasou namalované jako od Disneyho.

Oliver Stone: Pokud se USA zhroutí, tak můžeme vinit sami sebe!

V odpovědi na otázku o tom, co se stane, když Donald Trump bude zvolen prezidentem, Oliver Stone byl překvapen: “Pro vás pro Evropany je to prostě strašidelná představa. Nemyslím si, že Trump má šanci stát se prezidentem, ale měli byste si dělat starosti se zvolením Clintonové. Hillary Clintonová urazila ruského prezidenta, přirovnávajíc jej k Hitlerovi a podpořila bombardování Libye a “Contras v Nikaragui”.

“Clintonová je zastáncem politického vměšování,“ říká americký režisér,“ já bych raději viděl v Bílém domě demokratického kandidáta podporujícího mír ve světě. Ale Clintonová má v hlavě své militantní plány. Bernie Sanders, ten nejlépe ztělesňuje tradici demokratické strany. “

Pokud jde o Obamu, pak se za něj podle Stone zvedla úroveň „hlídání“, ta je nyní ještě vyšší než za Bushe. Představují ho jako mírotvorce, ale tak tomu není, i když Hillary Clintonová je ještě horší, zdůraznil režisér. Obama se podílel na “diskvalifikaci Ruska”, a to by neměl dělat vizionářský vůdce. “Je to hloupé – urážet jinou zemi,” řekl Stone,“ Obama je velký řečník, dobrý otec rodiny, je elegantní, je inherentní ve filozofickém odstupem.

V rozhovoru pro Le Temps americký režisér připustil, že bude dělat dokumentární film o Putinovi, ale v tuto chvíli nechce zveřejnit všechny detaily. “Jestli chcete, řeknu o tom více v příštím roce,” slíbil Stone.