Co s dodělávajícíma kOBylAMA?

Petr Ďoubalík
30. 12. 2016
Co vlastně vzkázal V. Putin do Bílého domu, jak je to s dodělávajícíma kOBylAMA? Aneb reakce ruské strany na zoufalé kroky Obamy.
Už se o tom dost mluví, zdá se, že Obamova partička si vykoledovala pořádnou ostudu. Ne nadarmo existuje lidové rčení s dodělávajícíma kOBylAMA, které nejvíc kopou. Končící prezident USA by připomínal spíše malého vzteklého klučinu, ale ještě má moc, a tak se podobá víc té kobyle. Vyhoštění 35 ruských diplomatů a znemožnění užívat budovy ve vlastnictví RF, sliby, že důvody se teprve najdou, obehraná trapná písnička “za vše může Putin”… Bylo by to k smíchu, kdyby se nejednalo o, stále ještě, prezidenta poměrně velkého a důležitého státu na této planetě.

Ještě dopoledne bylo slyšet hlasy z ruského MZ – S. Lavrov se chvíli přikláněl k symetrické odpovědi, tedy k vyhoštění amerických diplomatů, což je v diplomacii za takové situace běžné a pochopitelné. Těšili se na to i za oceánem, jen ať to jiskří, čím hůř – tím líp, ale nedočkali. Celý den jsem doufal, že to V. Putin neschválí a bude pokračovat ve stylu “srdce na dlani”. Stalo se. Zbývá si přát, aby nedopadl jako Danko z povídky M. Gorkého – Legenda o hořícím srdci.

Protože jsem zatím nikde nečetl, co přesně V. Putin řekl, našel jsem si to a přeložil. Předkládám a doplňuji o video v původním znění, ze kterého jsem čerpal.

překlad: Ďouba
“Nové nepřátelské kroky odcházející administrativy USA hodnotíme jako provokační, cílené na další zhoršení rusko-amerických vztahů. To zjevně protiřečí základním zájmům jak ruského, tak i amerického národa.
Vzhledem k mimořádné odpovědnosti Ruska a USA za udržení globální bezpečnosti – poškozují celý komplex mezinárodních vztahů.
Podle stávajících mezinárodních zvyklostí má ruská strana všechny důvody pro adekvátní odpověď. Vědomi si práva na odvetné akce, nebudeme se snižovat na úroveň “pavlačové”, neodpovědné diplomacie a další kroky k obnovení rusko-amerických vztahů budeme budovat s ohledem na politiku, kterou bude dělat administrativa prezidenta D. Trumpa.
Vracející se do vlasti ruští diplomaté prožijí novoroční prázdniny v kruhu rodiny a blízkých lidí – doma. My nebudeme vytvářet problémy americkým diplomatům. Nikoho nebudeme vyhošťovat. Nebudeme zakazovat jejich rodinám a dětem, aby využívaly tradiční místa pro odpočinek o novoročních svátcích. Co víc, všechny děti amerických diplomatů, akreditovaných v Rusku, zveme na novoroční a vánoční jolku do Kremlu.
Lituji, že admistrativa prezidenta B. Obamy končí svoji práci takovým způsobem, ale, o nic méně, přeji jemu i členům jeho rodiny vše nejlepší k Novému roku.
Zdravím i zvoleného prezidenta D. Trumpa, celý americký národ!
Přeji všem štěstí a rozkvět!

Video:
Místo vyhoštění – přání k Novému roku. Bílý dům ve slepé uličce

 
Jako věrný mopslík hbitě přispěchala s propagandou i naše média, která poslušně troubila do světa lež televize CNN o zavření Anglo-americké školy v Moskvě. Tak schválně, jestli se dočkáme omluvy? A Chovancův tým bijců s propagandou (údajně nejen proruskou) si může mezi adepty poznamenat nejen seznamovské Novinky…