Čurkin komentoval francouzský návrh na umístění mise OSN v Aleppu

17. 12. 2016    zdroj
Vyslání pozorovatelů do syrského Aleppa, aby byl sledován průběh evakuace lidí z východní části města, bude trvat týdny. Konstatoval to stálý zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin, když komentoval francouzský návrh na umístění monitorovací mise v Aleppu. Sdělila to agentura TASS.


“Vyslání pozorovatelů zabere týdny”, řekl, když opouštěl uzavřené zasedání Rady bezpečnosti OSN. “Musí to být připravení lidé, kteří vědí, co a jak je nutno dělat. Je nerealistické si myslet, že to lze provést během dvou nebo tří dnů”, dodal diplomat.

Poznamenal také, že se dosud neseznámil s příslušným návrhem rezoluce Rady bezpečnosti, kterou připravila Paříž.

“Ještě jsem jej neviděl, ale popsali nám ho. Podle některých prvků z uvedeného se domnívám, že mohou vzniknout otázky, ale nějaké větší zapojení humanitárních organizací OSN je to, po čem dlouho voláme”, zdůraznil Čurkin.

S překvapením reagoval na to, že od Francie zazněl tento návrh, evakuace civilního obyvatelstva je již přece v plném proudu. “Ve skutečnosti to vypadá, jako by se tím vším Rusko již dlouhou zabývalo, ale teď vystupuje Francie a prohlašuje, že oni jsou ve skutečnosti ti nejdůležitější a ukazují, jak se má všechno dělat”, řekl diplomat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová 
Vitalij Ivanovič Čurkin je zástupce Ruské federace v OSN