Expert na Blízký východ: “Za vyburcování terorismu jsou zodpovědní dva západní politici”

Linda Hinc
31. 12. 2016      zdrojzdroj
Po teroristickém útoku na vánočním trhu v Berlíně, který zabil 12 lidí, je v Německu strach z terorismu velký jako nikdy. V rozhovoru Focusu s německým publicistou libanonského původu, expertem na Blízký východ Abdel Mottaleb El-Husseini se hovoří o nedostatcích v boji proti terorismu a o tom, co je třeba udělat. Podle experta je v diskusích o posílení vnitřní bezpečnosti přehlížen mezinárodní prvek. Husseini je přesvědčen, že “není radno zcela nivelizovat souvislost mezi krizemi v arabském světě, bojem proti terorismu a teroristickými útoky na Západě”.


“Ve skutečnosti se pro teroristy vše točí kolem moci. Je možné, že nějaký islamista s promytým mozkem zaměřuje ve svém odmítání západního stylu života svou nenávist proti lidem, kteří přišli na koncert nebo vánoční trh. Ale skuteční stratégové terorismu kladou do popředí právě moc. Chtějí ji upevnit: terorismus jim pomáhá udržovat sílu, atraktivní pro teroristy-džihádisty, a zůstat nepřítelem Západu”, pokračuje expert.

Podle Abdel-Husseini “bychom měli podrobit pečlivé analýze naši strategii boje proti terorismu. Používáme ty správné prostředky? Od června 2014 Západ polovičatě bojuje s DAEŠ (v Rusku zakázaná teroristická organizace – pozn. red.). Zároveň jsou na Západě prováděny teroristické útoky jménem DAEŠ”.

Podle Husseiniho “jsou za vyburcování terorismu zodpovědní dva západní politici. Je to bývalý americký prezident George W. Bush a bývalý britský premiér Tony Blair. To oni rozpoutali válku v Iráku, založenou na lži”.

“A svržení Saddáma Husajna, pokračuje expert, připravilo půdu pro formování džihádistů. Stát, který existoval od starověku, který měl staletou tradici, se ponořil do krize vlastní identity, jež způsobila, že s novou silou vzplanul konflikt mezi sunnity a šíity, kvůli němuž přišel celý svět o klid. Od té doby jsou kroky, které činí mezinárodní společenství pro překonání krizí v arabském světě, poznamenány samými chybnými rozhodnutími. Chybou například bylo vyhodnocení rozložení sil v Sýrii. Všechny ty hybridní situace byly životodárným zdrojem terorismu, který nyní stojí na prahu našeho domu”.

“Jsou věci, kterým měli moudří stratégové zahraniční politiky rozumět od samého počátku. Například že jen bombardováním se teroristé nezlikvidují. A přesto je toto současná strategie boje proti DAEŠ”, říká Husseini.

Kromě toho se DAEŠ liší od Al-Káidy (v Rusku zakázaná teroristická organizace – pozn. red.). DAEŠ nechce působit v podzemí, chce kontrolovat území a vytvářet struktury. A také neverbuje pro teroristické útoky studenty, ale lidi z kriminálního světa, často je přímo nekontroluje, konstatuje expert.

“Bez Ruska není možné se s DAEŠ vypořádat…Teroristická organizace musí být zničena vojenskými prostředky včetně pomoci Ruska. Je také nutné posílení bezpečnosti hranic s Tureckem a Jordánskem, aby se zabránilo novým zásilkám zbraní. Pak bude možné přejít k politickým rozhodnutím”, soudí politolog.

V komentáři k diskusím o terorismu, které jsou v Německu úzce spojeny s problematikou migrace, Husseini říká, že “není možné ze země vyhostit všechny, kteří u nás hledají ochranu. Ale můžeme od těchto lidí něco očekávat. Budou například pomáhat – jako ti Syřané, kteří pomohli zadržet z terorismu podezřelého Albakra. Mám takový dojem, že naše justiční orgány nejsou dostatečně hluboce implementovány do islamistického prostředí, což je důležité, aby muslimové v naší zemi měli také svůj díl odpovědnosti. V zájmu mírového soužití”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová