Jemen – pečlivý nezájem

22. 12. 2016   Tribun

Zatímco je pozornost světa upřena k událostem v Sýrii, v poslední době zejména v Aleppu, odehrává se na Blízkém Východě jiná hnusná a krutá válka – v Jemenu. O ní se ale mluví minimálně, jako kdyby nebyla ani zajímavá, ani důležitá, jako by v ní lidé zase až tak moc netrpěli. Ale oni trpí, zejména děti, vinou války a hladu umírá každých deset minut jedno jemenské dítě na podvýživu, průjem či infekční onemocnění dýchacích cest. Takové malé kolaterální ztráty. Jsou snad jemenské děti méně děti, než ty syrské? Jsou méně hodny zájmu světa, protože jsou chudší, protože nemají satelitní telefon a účet na Twitteru?

Tak proč ten nezájem o Jemen? Napadají mne v zásadě tří vysvětlení, jedno horší, než druhé.

Za prvé: v Jemenu se skutečně nic podstatného a vážného neděje a k širšímu mediálnímu pokrytí není věcný důvod. Toto vysvětlení ale nemůže obstát, byť se najde jistě spousta těch, podle kterých se tam, kde se nic neděje bohatým nebo bílým, neděje nikom nic.

Za druhé: příběhy dělají příběhy. O Sýrii a Aleppu se více mluví proto, že se o nich více mluví. Je snazší zajímat se o události, o nichž víme, že se dějí, je snazší psát o něčem, o čem je více informací.

Za třetí: v Jemenu se neangažuje Rusko, takže z přehmatů a hrůz jemenské války nelze obviňovat Rusko, důsledný zájem o souvislosti by naopak nevyhnutelně vedl o otázkám na angažmá a zodpovědnost USA.

Jakkoliv budou mít všechny tři příčiny své zastoupení, jako nejsilnější se ukazuje ta třetí, zejména ve světle článku Medey Benjaminové Nepřehlížejme kvůli Aleppu Jemen. Na jeho neštěstí nese Západ vinu, ve kterém připomíná to, na co tak rádi a ochotně zapomínáme:

Jemen od roku 2014 pustoší občanská válka, kterou navíc zhoršuje intervence sousední Saúdské Arábie. Saúdové se do občanské války v Jemenu zapletli v březnu 2015. Báli se totiž, že by v ní mohlo získat moc hnutí Hútíů, podporované Íránem. S vojenskou i materiální podporou Spojených států zahájili Saúdové v Jemenu velkolepou bombardovací kampaň, která stála život tisíce nevinných Jemenců a přivedla celou zemi, nejchudší na Blízkém východě, do vážné humanitární krize.

Už od založení Saúdského království v roce 1932 se vlády Spojených států bratří s režimem, který mírumilovné disidenty popravuje stětím, ženy nutí žít pod brutální nadvládou mužů, se zahraničními dělníky zachází jako s otroky a po celém světě šíří nesnášenlivou wahhábistickou odnož Islámu. Saúdský režim dnes rovněž financuje filiálky Al-Káidy v Sýrii a Iráku, pomáhá rozdrtit demokratické revoluce, jako v sousedním Bahrajnu – a v Jemenu vede krvavou a neobhajitelnou válku.

Armáda Spojených států ale Saúdy podporuje i jinak
: poskytuje jim zpravodajské informace, výzbroj, umožňuje saúdským stíhačkám za letu tankovat a pomáhá svými válečnými loděmi udržovat blokádu v Adenském zálivu a arabském moři.

Saudské soudnictví podle zákonů šaríja: utětí ruky za krádež.

– – –