Kadyrovovi vojáci “začistí” Aleppo. Do Sýrie byla přesunuta jednotka speciálních sil Čečenské republiky

Sergej Aksjonov

8. 12. 2016   zdroj
Jednotka vojáků z Čečenska – více než sto osob – byla přemístěna do Sýrie, kde vládní armáda provádí “začištění” toho území Aleppa, které bylo osvobozeno od teroristů. Amatérský záznam příprav vojáků na základně v Chankale poslal na internetovou stránku “Kavkaz. Reálie” civilní korespondent. Později byl publikován na videohostingu YouTube. Je to snad první tak rozsáhlé použití čečenských jednotek v zájmech Ruska v zahraničí.


Video ukazuje přípravu vojáků na letištní ploše. Všichni přítomní, včetně operátora, mluví čečensky. “Kavkaz. Reálie” přeložil repliky do ruštiny. Operátor klade otázky, vojáci odpovídají. Říkají, že nejedou “škodit”. “Budeme jen pomáhat”, říká jeden z vojáků. “Všechno je se svolením Alláha. Spoléháme na něj”, dodává další. Operátor jim přeje, aby “se vrátili domů.” “Tak jak zde stojíme, tak se vrátíme”, odpovídají.

Podle informace zdroje budou bojovníci zvláštních sil v Sýrii sloužit jako vojenská policie. Skutečně, na rukávech mnohých z nich jsou vidět černé pásky stráže Vojenské policie Ozbrojených sil RF. Podle informace Ministerstva obrany RF patří k úkolům vojenské policie mimo jiné “zajištění ochrany důležitých objektů”.

Poznamenejme, že tento druh práce se v Sýrii nyní pravděpodobně rozšíří. Poté, co Rusko překonalo iluze o možnosti přemoci DAEŠ v rámci mezinárodní koalice, ignorovalo diplomatický odpor USA a rozvázalo ruce syrské vládní armádě, začalo se tam dařit mnohem lépe. Klíčové město Aleppo, čtvrť za čtvrtí, přechází pod kontrolu legitimní vlády. Pouze v posledních čtyřiadvaceti hodinách opustily předměstí hlavního města Sýrie Damašku po složení zbraní tři tisíce teroristů. Čečenci budou Syřanům pomáhat kontrolovat osvobozené území.

Hlava republiky Ramzan Kadyrov již dříve hovořil o práci jednotlivých zástupců čečenských jednotek v Sýrii. Svým působením v týlu DAEŠ pomáhají určovat cíle pro ruská vojenská letadla. “Byli tam posláni nejlepší bojovníci republiky. Shromažďují informace o struktuře, počtu teroristů, určují cíle pro bombardování a zaznamenávají jejich výsledky”, vysvětlil Kadyrov. Mimochodem, přesně tytéž úkoly plnil i v Sýrii zabitý člen Sil speciálních operací Ozbrojených sil RF Alexandr Prochorenko. Právě pravidelné bombardování VKS umožnilo Rusku zvrátit situaci na syrské frontě.

Ramzan Kadyrov hned od počátku zaujal vůči DAEŠ nekompromisní postoj, nazýval jej “iblisským”, tedy státem “ďábla”. A dokonce nabízel jeho zničení silami Čečenců. “Jsme schopni kompletně zničit “Iblisský stát” v jeho vlastním doupěti. Jednotky dobrovolníků jim mohou dokonce dát právo volby: vzdát se nebo být zahrabaní v syrské zemi”, napsal svého času vůdce Čečenska na Instagramu. “Proč na ně čekat u sebe doma, když je možné je zničit v jejich vlastním doupěti”, dodal.

Ale v té době nenašel jeho elán podporu u vedení země. “Bohužel, Čečenci zatím nemají možnost se podílet na boji proti těmto ďáblům. Jsem přesvědčen, že tam musí být použito nejen letectvo, ale i pěchota. Čím dříve skoncujeme s DAEŠ, tím klidněji bude žít světové společenství”, konstatoval Kadyrov. Nyní, zdá se, bylo rozhodnuto umožnit jednotkám, připraveným v zemi, realizovat se.

Svého času na mnoho lidí zapůsobila “přehlídka” speciálních sil, které Ramzan Kadyrov hostil v Grozném na stadionu Achmat Arena. Dvacet tisíc vojáků v plné polní opravdu vypadalo jako hrozivě mocná síla. Někteří pozorovatelé, zejména z liberální opozice, dokonce zneklidněli, začali mluvit o “soukromé armádě Kadyrova”, která údajně představuje hrozbu. Připomeňme si ale, že tato síla přísahala Rusku. Držet si tak bojeschopné jednotky bez práce je drahé. Sýrie jim umožní ukázat své dovednosti.

Je třeba poznamenat, že praxe odesílání takových jednotek do míst, která jsou pro Rusko důležitým bodem na mapě světa, má nejen praktický vojenský, ale také sociální a politický význam. Pokud si tisíce mladých mužů přejí bojovat nebo mít důležitou a zodpovědnou službu, pak je stát v zájmu svého vnitřního sociálního zdraví prostě povinen jim tuto možnost dát. Ne nadarmo Američané vedou tak často malé války. Je zřejmé, že naše ministerstvo obrany hodlá tuto praxi adaptovat v Rusku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová