Kým se stává prezident Miloš Zeman?

Jana Maříková
19. 12. 2016
„Vláda, která toleruje zloděje, se objektivně touto tolerancí sama stává vládou zlodějů. Vláda, která toleruje tuneláře, je tím sama vládou tunelářů. A vláda, která toleruje podvodníky, se stává objektivně vládou podvodníků“, řekl 21. října 1997 při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 1998 tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman. Kým se od té doby stal tentýž Miloš Zeman, když jako prezident republiky toleruje střet zájmů přímo ve vládě? Co hůř – na funkci ministra financí? A když nyní vetoval novelu zákona o střetu zájmů, který měl Babišovi znemožnit čerpat dotace a pak je sám po sobě kontrolovat.


Někdo by mohl namítnout, že nemá možnost jej z vlády vyhodit, pokud mu to nenavrhne předseda vlády Bohuslav Sobotka. To je pravda. První problém nastal už v okamžiku, kdy jej do vlády jmenoval. To udělat prostě neměl. Babiš se před svým jmenováním do funkce nezbavil svých podnikatelských aktivit. Takže nikdy neměl obdržet dekret jmenující jej členem vlády. A své „velkopodnikání“ nezastavil ani poté, kdy se stal ministrem. Babiš je permanentně ve střetu zájmů.

Každý zákon má dopady na jeho podnikání. Navíc je členem vlády, která nakupuje ve velkém právě od jeho Agrofertu. A on na to jako ministr financí uvolňuje peníze. Čímž má zatraceně velkou možnost ovlivnit, od koho se bude nakupovat. Třeba z rozpočtu Správy státních hmotných rezerv, které mohutně nakupují výrobky firem koncernu Agrofert.

Podobný problém je s výjimkami k zákonu o EET. Ministr financí navrhl jako poslanec pozměňovací návrh, která dá výjimku z povinnosti používat ETT novému franšízovému řetězci s rychlým občerstvením, který bude od příštího roku prodávat tepelně opracované masné výrobky výhradně z Babišovy firmy Kostelecké uzeniny a pečivo rovněž z Babišovy firmy Penam. Jako ministr již stánkařům udělil výjimku nezákonným výkladem zákona. A tak je to s ním ve všem.

O tom, že je Babišova firma Čapí hnízdo vyšetřována Evropským úřadem pro podvody OLAF, již bylo napsáno mnoho řádků. V Německu bylo dokonce natočeno několik televizních dokumentů o Babišovi jako podnikateli, který je zároveň jedním z největších příjemců evropských dotací. A zároveň jako ministr financí ovládá kontrolní orgán, který prověřuje správnost čerpání. Střet zájmů větší než nejvyšší věž Pražského hradu. A tím se opět dostáváme k Miloši Zemanovi. Ten mu v létě – v době vrcholícího skandálu s nezákonným čerpáním evropské dotace, jel na Čapí hnízdo „dělat křoví“. Už tehdy nám ukázal, co si myslí o nutnosti, aby se politici vyhýbali rozhodování v případech, kdy jsou ve střetu zájmů.

Vetováním novely zákona o střetu zájmů, která měla Babišovi zakázat kombinaci čerpání dotací jako podnikateli a rozhodování o jejich udělení a kontrole správnosti čerpání, nám jako politik ukazuje, co si asi myslí o rovnosti před zákonem. Mimochodem je to jedna z podmínek právního státu, kterou zakotvuje Listina základních práv a svobod, která je součástí Ústavy. Kterou se Zeman složením prezidentského slibu zavázal dodržovat a chránit.

Poprvé jsem se silně podivila, když se Zeman vracel z Číny soukromým letadlem miliardáře Petra Kellnera – hlavního majitele PPF. Pro ty, kteří si už nevzpomínají, co ty tři písmena znamenají – je to První Privatizační Fond. Tento nejbohatší Čech pohádkově zbohatl na kuponové privatizaci, kterou Zeman jako předseda největší opoziční strany odsuzoval coby podvod století. Do soukromého letadla někoho takového si slušný člověk může sednout, jen když mu jde o život. Ale to nebyl ten případ. Údajně spěchal, aby mohl dát vyznamenání siru Nicolasi Wintonovi. Ale ten by několik hodin počkal. Šlo asi spíše o to, podpořit Kellnera v očích Číňanů jako „člověka s těmi správnými konexemi“. U nás to každý ví, že tento muž má kdejakého politika na špagátku. Číňanům se muselo ukázat, že má na háčku i našeho prezidenta. Už to byl pro mě šok.

Ale dnešní čin, kdy Zeman vetoval zákon o střetu zájmů, který nevyhovuje Babišovi, mi zcela vyrazil dech. Kým se proboha ten člověk stal od té doby, kdy jsem jej volila do prezidentské funkce? Mezitím mu prošla rukama řada zákonů, které měly části z hlediska Ústavy minimálně sporné. „Protikuřácký“ zákon má také řadu sporných paragrafů – ale ten vetovat nebude – údajně proto, že jako kuřák je ve střetu zájmů. U Babiše střet zájmů evidentně nevadí…..

Odůvodnění odmítnutí návrhu zákona prezidentem Milošem Zemanem ZDE.