Ministr Chovanec si začal aférku s pornohercem. Zvrhlosti a svinstvo. Miloš Zeman promluvil a toto nám řekli Bělobrádek, Okamura či Keller…

14. 12. 2016  ParlamentníListy

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman řekl v neděli na Frekvenci 1 o odboru proti dezinformacím (jenž má hlavně sloužit v boji proti ruské propagandě), který na ministerstvu vnitra zavádí ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD, že je to návrat do totality a svinstvo.
„To je takové svinstvo. To je návrat do totality. Já budu posuzovat, které názory jsou správné, které nesprávné? A přitom posuzovatelem bude totální blb,“ řekl prezident Zeman.

 
ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech prezidenta o  novém odboru na Chovancově ministerstvu myslí. Poměrně velká část z nich se Zemanem souhlasí a varuje, že jde o návrat k totalitním praktikám.

Evropské elity mají lidi za nepřemýšlející stádo

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz nereagoval.
 

„Myslím si, že s dezinformacemi je nutné bojovat. Tajné služby České republiky to potvrzují,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip neodpověděl.

„Za tak hutnou zkratku si prezident zaslouží klobouk až k zemi. Sám jsem se k tématu veřejně vyjádřil už několikrát. A to i v kontextu nedávné rezoluce Evropského parlamentu, která staví ‚ruskou propagandu‘ na roveň mediálním zvrhlostem Islámského státu. A vedle už existujícího ‚ministerstva pravdy‘ EU vytváří i ‚Task Force‘ pro ‚strategickou komunikaci‘. Že to, co produkuje značná část privátních i veřejnoprávních redakcí, je propagandou nejhrubšího zrna, soudí už roky celá osvícenější veřejnost. Prestiž i sledovanost těchto médií se rychle propadají. Hlídací pitbulové, řízení policejní vachcimrou jako za časů Alexandra Bacha, ten sešup jen dál urychlí. Tím varovnější je ovšem harašení, mající zastrašit. Chce to dvě věci: vozovou hradbu bránící svobodu projevu – a co možná detailní mozaiku toho, kdo všechno a jakými sumami si kupuje propagandu zvlčilé rusofobie, která nás žene do střetu s jadernou velmocí,“ sdělil místopředseda KSČM Josef Skála.

„Byť s panem prezidentem ve většině věcí nesouhlasím, v tomto naopak ano. Stále více se ukazuje jako pravdivé moje tvrzení, že socialisté a  evropské elity mají lidi za nepřemýšlející stádo. Oni jsou přesvědčeni, že jejich posláním je organizovat nám životy a usměrňovat myšlenky. Vůbec si neuvědomují, že lidé toho mají plné zuby,“ říká první místopředsedkyně ODS Aleksandra Udženija.

„Jsem přesvědčena, že ve svém věku nepotřebuji, aby mi někdo vysvětloval a schvaloval, čemu mám věřit a čemu ne. Ministerstvo Pravdy považuji za nesmysl. Propaganda nepochybně existuje, je třeba se zorientovat a vzdělávat se, jak to jen jde. Nejsem ale přesvědčena, že se nesmí upozornit na chyby, které se mohou objevit i na západ od našich hranic. Pokud se objeví vady v systému, které vedou k takovým nešťastným případům, jako je případ Evy Michalákové, je třeba na ně upozornit. A pan prezident takto v rozhovoru pro Pressklub učinil,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Protiruské a protitrumpovské manipulace tu jsou již roky

„Ona hlavně celá myšlenka je blbá, pokud se tváříme, že žijeme v  demokracii. Pokud někdo prokazatelně lže, dehonestuje nebo dezinterpretuje informace, pak by tu měl být standardní nástroj, jak se mediální manipulaci bránit. Tím nástrojem není nějaký odbor, ale systémové řešení – tedy prosazení práva na pravdivé informace a zavedení povinností pro všechna profesionální média, aby informovala pravdivě a  nezkresleně – a tato povinnost musí být kontrolovatelná a vymahatelná, protože pravda je, že dezinformační kampaně tu běží již mnoho let a  bohužel za nimi nestojí Rusové, ale našinci, a jejich orientace je většinou spíš protiruská či protitrumpovská, protizemanovská, protiokamurovská. A pravda je, že není reálná možnost se domoci objektivity nebo vyváženosti, a to zejména u veřejnoprávních, tedy veřejností placených médií,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Odbor proti dezinformacím bude podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha odborem cenzury. „Na sociálních sítích se občas nepravdivé informace objevují, ale to žádná cenzura nevyřeší. A chyba je úplně někde jinde. Kdyby média informovala pravdivě a vyváženě, nemuseli by lidé na sociálních sítích informace hledat. Neměl by spíš někdo řešit vyváženost médií? Nevím, koho tím blbem prezident myslel a kdo má být tím ‚arbitrem pravdy‘. A  opravdu, kdo posoudí, co je pravdivá informace a co je dezinformace? Podle jakého měřítka? Podle toho, co se líbí, nebo nelíbí vládě? Pravda je jen jedna a na tu mají lidé právo. Jakákoli cenzura přinese jen další napětí do společnosti, lidé o to víc přestanou médiím věřit a budou si zprávy sdílet. Média mají lidem přinášet pravdivé informace a pak ať si každý udělá názor sám,“ vysvětluje Černoch.

„Nejsem příznivcem zřizování stále nových a nových úřadů, odborů a tak dále. Nicméně v tomto případě si myslím, že jde o záležitost nikoli umělou, ale opodstatněnou a vážnou. Výrok pana prezidenta mě nepřekvapuje, silná slova, silný odsudek, jasno v tom, jakou úroveň zřejmě bude mít posuzovatel. Zbývá už jen dodat, že žádná propaganda neexistuje, a proto není proti čemu bojovat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jiří Mihola.

„Opravdu nevím, který odborník či odborníci budou posuzovat, zda servery jsou cílenou propagandou, či nikoli. Nicméně stát je tu od toho, aby zajistil bezpečnost svých občanů. Je také pravda, a bezpečnostní zprávy českých zpravodajských služeb to dokládají, že je ČR v hledáčku agentů i propagandy cizích mocností. A zdaleka nejde pouze o Ruskou federaci. Cílená propaganda je součástí hybridní války a má za cíl ovlivňovat veřejné mínění proti demokratickým vládám či mezinárodním institucím. Nejde o návrat před listopad 1989, protože ochrana země vychází z platné Ústavy České republiky i z české legislativy. Rozhodně tato ochrana není zaměřená proti názorové pluralitě v naší společnosti,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Sílící vliv lživé ruské propagandy

„To už v této zemi bylo, a proto se musí udělat vše pro to, aby se záměr ministra Chovance s tichou podporou premiéra Sobotky… (celý text ZDE)