Prezident M. Zeman v portugalském Lisabonu bavil české novináře Bakalovým Respektem…Reakce na uvedené dezinformace byla vpravdě „zemanovská“ !

14.12. 2016 Parlamentní listy (výňatek z článku) Rozvoj česko-portugalských obchodních vztahů s českými novináři v portugalském Lisabonu rozebíral Miloš Zeman. Při komentování svého zdraví Zeman rozjel estrádu a jal se vyprávět, jak nepoznává už ani své nejbližší spolupracovníky.Novinářský dotaz směřoval na Zemanův zdravotní stav. Některá média totiž v poslední době spekulovala o tom, že se kvůli zhoršujícímu zdravotnímu stavu hlava státu spíše kloní k tomu, že podruhé již kandidovat nebude. Reakce byla vpravdě „zemanovská“.
„Měl jsem teď vánoční besídku se zaměstnanci Hradu, paní redaktorko, a říkal jsem: tak čtu v novinách, konkrétně v Bakalově Respektu, kde jinde, že ano, že můj zdravotní stav se zhoršil natolik, že například už ani nerozeznávám svoje spolupracovníky. Dovolte, abych vám říkal Radime (v reakci na předchozího tazatele, reportéra PL – pozn. red.), protože novináři mají vždycky pravdu!“ rozesmál celou delegaci Zeman.

A to nebylo všechno. „V každém případě jsem pak říkal kancléři: zdravím tě, Ivo Velíšku (šéf Správy Pražského hradu – pozn. red.)! Ivo Velíškovi jsem pak říkal: zdravím pana doktora Pelikána, což je ředitel našeho právního odboru. Takže vás mohu ujistit, že i když špatně slyším, což přiznávám, můj zdravotní stav je stabilizovaný. Na dálku vidím perfektně. A dopoledne čtu bez brýlí a odpoledne mám dvě dioptrie. To je, pokud jde o oční stav. Na Seznamu.cz jsem se dozvěděl, že jsem právě prodělal těžkou ledvinovou operaci. Ano, je to opět pravda. Bohužel jsem si toho ale nevšiml, protože jsem byl v hluboké narkóze. Protože novináře pokládám, paní redaktorko, dílem za pitomce a dílem za lháře, nejčastěji obojí, tak tyto dvě události týkající se mého zdravotního stavu jenom dokazují, že mám jako vždy pravdu,“ zakončil rozesmátý prezident svůj obsáhlý komentář ke svému zdraví.

Vyjádřil se rovněž k návrhu, aby hanobení prezidenta republiky bylo trestné, což dnes vláda odmítla. Zeman připomněl, že stanovisko vlády není nijak závazné pro sněmovnu, která tedy teoreticky normu může klidně schválit.

„Nebyl jsem ani autorem, ani iniciátorem tohoto návrhu zákona. Vzal jsem na vědomí, že zhruba 60 poslanců má nějaký názor, tento názor plně respektuji, a jak už jsem řekl, protože se týká nejenom mě, ale jakéhokoli dalšího budoucího prezidenta, nechci se z tohoto důvodu k tomu dále vyjadřovat,“ doplnil prezident Zeman.