National Interest: Nastal čas přemýšlet o Rusku nově

Maxim Isajev
4. 12. 2016     zdroj
USA nemohou ponechat vztahy mezi Moskvou a Washingtonem v nynějším stavu.
Během předvolební kampaně hovořil nově zvolený prezident Donald Trump o připravenosti přezkoumat důležité aspekty vztahů s Ruskem, což by mohlo být výbornou příležitostí k přehodnocení kurzu samotných USA a také by to dalo novému šéfovi Bílého domu možnost, aby jasně a důrazně vyjádřit své názory na zahraniční politiku, píše Timothy James Colton v článku pro National Interest.


Autor uvádí, že za posledních deset a půl roku se na obou stranách nahromadilo velké množství vzájemných křivd, proto má smysl začít s hlubokým přehodnocením těchto vztahů ze strany USA, toho, co se dělo, a možností jejich zlepšení po zbytek dekády.

Za tímto účelem je nutné sestavit tým nezávislých odborníků z vědeckých kruhů, analytiků a také oficiálních vládních úředníků USA. Je velmi důležité zajistit pluralitu názorů a nezaujatost tohoto týmu, který by měl předložit zprávu začátkem léta 2017.

Autor doporučuje, aby se nový prezident USA setkal se svým ruským protějškem Vladimírem Putinem, kde budou navrženy jedna nebo dvě společné iniciativy, jež mohou ukázat cestu k užší spolupráci. Podle autora je také třeba obnovit nějakou variantu pracovní skupiny, která byla vytvořena za odstupující administrativy a jejíž činnost byla pozastavena v roce 2014. Skupina může klidně změnit název, pokud to bude účelné z politického hlediska.

Tam, kde jde o klíčové zájmy a principy USA, jsou všechny důvody tvrdě se držet své pozice. Ale tvrdost se změnila na rigiditu ve většině otázek. A to platí i pro zahraničněpolitický establishment mnoha přátel a spojenců USA. Například, dlouho zavedená praxe, aby se bývalé sovětské republiky rozhodly, zda budou přítelem Západu nebo Ruska. Tento přístup je již dávno načase přehodnotit a upravit.

Je velmi pravděpodobné, že Rusko projeví určitou pružnost, pokud Trump bude zkoumat možné způsoby spolupráce. Nehledě na skutečnost, že mnohé v činnosti Ruska je možné a mělo by být kritizováno a je čemu odporovat, USA příliš často odmítaly brát vážně obavy Ruska o svou bezpečnost. Proto nastal čas pro nové a realistické myšlení ve vztazích s Ruskem, jež USA samozřejmě nemohou ponechat v současném stavu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová