Nějak se nám ti agenti Kremlu množí: Po Trumpovi teď zase slavná hrdinka kyjevských pučistů Savčenková. Na Majdanu stříleli snajpři z Gruzie a Pobaltí. V Donbasu se opět bojuje. Odloží Šojdrová a Kalousek placky?

Václav Danda
22. 12. 2016  ProtiProud

Václav Danda přemýšlí o posledním vývoji na Ukrajině a komentuje rozkol mezi dřívějšími hvězdami protiruské kampaně a jejich fanoušky doma i v zahraničí


Situace v Kyjevě začíná stále více připomínat absurdní frašku, kterou by nedokázal zkomponovat ani klasik tohoto žánru, jehož pětileté výročí úmrtí si kavárna minulý týden s patřičnou pompou připomínala: Největší bojovnice proti “ruské agresi”, bývalá premiérka a “plynová princezna” odsouzená za rozsáhlou defraudaci Julie Tymošenková, která stojí v čele “strany války”, eufemisticky nazvané “Vlast”, si vjela do vlasů s další protiputinovskou bojovnicí, donedávna celosvětovou ikonou kyjevských pučistů Naďou Savčenkovou.

Agentka Kremlu?

Důvodem se stalo setkání Savčenkové s největšími nepřáteli Kyjeva, představiteli Doněcké a Luhanské lidové republiky Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým. Savčenková totiž o víkendu odjela na vlastní pěst do běloruského Minsku, kde probíhají jednání o urovnání situace na Donbasu – a setkala se tam s oběma prezidenty. “Seděla jsem u stolu s lidmi, se kterými jsme na sebe vzájemně stříleli, ale žádného čerta jsem v nich nenašla,” utrousila po setkání.

Bývalá pilotka odsouzená v Rusku za napomáhání k vraždě dvou ruských novinářů, se stala ikonou a maskotem pučistických sil podporujících masakry donbaských civilistů. Nyní se údajně snaží dojednat propuštění ukrajinských zajatců, o něž se vedení země prý zcela přestalo zajímat.

V Kyjevě jí ovšem vyčítají, že k žádnému takovému jednání nemá mandát a že se setkáním s představiteli Donbasu dopouští vlastizrady. Na Ukrajině už si za to vykoledovala nálepku agentky Kremlu. Vítej do již skoro masového klubu, Naďo!

Když před třemi lety – v lednu 2014 – zorganizovaly západní tajné služby za pomoci sorosovských neziskovek a pěti miliard dolarů investovaných do tohoto podniku Spojenými státy ozbrojený puč na kyjevském Majdanu, bylo jedním z cílů osvobodit i zatčenou Julii Tymošenkovou. Ta se tedy díky tomu vyhnula dlouhodobému trestu za miliardovou defraudaci v rámci plynového byznysu.

Savčenková sloužila v té době v ukrajinské armádě jako pilotka-operátorka bitevního vrtulníku Mi-24 a ihned po zahájení trestné výpravy proti vzbouřenému Donbasu se zapojila do bojů na východě země, který se odmítl podřídit západem zinscenovanému ozbrojenému puči.

Šojdrová a Kalousek s plackami

Parlamentní shromáždění Rady Evropy v lednu 2015 odsouhlasilo rezoluci, která Rusko důrazně žádala o okamžité propuštění Savčenkové. Obvyklý kolotoč mezinárodní protiruské propagandy se roztočil na plné obrátky. O propuštění Savčenkové usilovala také Evropská unie a Evropský parlament, ke stejnému kroku samostatně Moskvu vyzvaly Spojené státy, Velká Británie, Česká republika, Slovensko a další země.

Kampaň vyvrcholila na začátku minulého roku, kdy Savčenková zahájila hladovku, načež se na jaře údajně po 80 dnech pohybovala mezi „životem smrtí“. K hladovce se připojili – samozřejmě řetězově, aby to tolik nebolelo, “osobnosti” po celém světě, včetně mnoha europoslanců a poslanců národních parlamentů.

U nás v savčenkovské hysterii soutěžili hlavně lidovci a TOP 09. Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se zapojila do řetězové hladovky a vyzvala k tomu i ostatní politiky. Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg od té chvíle neudělali krok bez placek s obrázkem Savčenkové. Na sociálních sítích rostly jako houby po dešti různé výbory na obranu hrdinné letkyně.

 

Putinův Danajský dar

Vladimír Putin – tak, jako mnohokrát – své protivníky převezl a dne 25. května 2016 byla na letišti v Rostově na Donu Savčenková vyměněna za dva příslušníky ruské armády vězněné Kyjevem a v doprovodu Petra Porošenka, tento danajský dáreček odletěl do Kyjeva. Od prvních chvil, kdy ji Kyjev přivítal jako hrdinku, ale bylo jasné, že se vrátila jiná Savčenková, neboť i přes snahu celé politické scény využít ji v další protiruské kampani, Savčenková naopak hledala usmíření s Donbasem.

Co se to vlastně stalo se symbolem protiruské propagandy během “lázeňského pobytu” v Moskvě (Savčenková, jak známo z televizních záběrů, byla jediným hladovkářem na světě, který během protestního hladovění vůčihledně přibral.)?

Někteří kavárenští zoufalci dokonce spekulují o použití psychotronické zbraně a ovlivnění mozku. Jiní přemýšlejí o tom, že Savčenková byla ve skutečnosti od počátku ruskou agentkou a celé divadlo s ďábelským Putinem bylo jen další hrou všemocných ruských tajných služeb, která měla Západ zesměšnit. Jen zatím není zcela jasné, jak se toho zúčastnili bájeslovní Putinovi hackeři, kteří dosadili za amerického prezidenta dalšího agenta Kremlu Donalda Trumpa, zorganizovali brexit a migrantskou invazi, jež nyní hrozí rozložit EU.

Názor, že Savčenková už je z celého kolotoče, ve kterém byla nakonec jen figurkou, zřejmě unavená, je pokládán za vlastizrádný. Ať tak či onak, hrdinka protiruského bláznění se zjevně vymkla kontrole a projevuje se pro Kyjev a jeho protektory zcela nežádoucím způsobem. Asi si neuvědomuje, jaké problémy tím půdobí bojovníkům za svobodu v zahraničí. Kalousek se Šojbrovou teď budou muset odhodit placku s jejím portrétem k dalším nepotřebným rekvizitám, kterých v poslední době poovážlivě přibývá. Když to tak půjde dál, s čím se bude hrát fraška ohrožující celý svět?

Snajpři na Majdanu

Minulý týden byla shodou okolností také potvrzena zpráva o původu snajprů z Majdanu, kteří mají na svědomí většinu obětí z řad policie i demonstrantů. Jak vyplynulo z výpovědi bývalého šéfa Služby bezpečnosti Ukrajiny (civilní kontrarozvědka) Alexandera Jakimenka, není pochyb o tom, že šlo o útok pod falešnou vlajkou zorganizovaný západními tajnými službami. “Na Majdanu stříleli snajpři a ženisté z Gruzie, pobaltských států, Polska a také instruktoři z Francie a Německa,” prohlásil Jakimenko minulý týden před soudem, který se zabývá vyšetřováním okolností smrti lidí na Majdanu.

Kromě snajprů přišli také další zahraniční specialisté. Příslušníci silových resortů podle něj věděli, kde mají poschovávané zbraně a laboratoře na výrobu výbušnin. Bylo to v budově Domu odborů. “Provedli jsme operační kombinaci, pronikli jsme do budovy a uskutečnili jsme foto i videozáznamy všech činností, které se tam konaly.” Tuto verzi potvrdil při slyšení také bývalý šéf administrace prezidenta Ukrajiny Andrej Kljuev i bývalý prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč.

Na bojišti znovu horko

Na válečné frontě se bez ohledu na snahy “agentky Kremlu” jednající vlastizrádně o míru s představiteli Doněcka rozhořely o víkendu nejtvrdší boje za posledního půl roku. Jasně se tak ukázalo, že tento zamrzlý konflikt není těžké kdykoli v případě potřeby rozmrazit.

Po celém úseku fronty oddělujícím demarkační linie zaútočily ukrajinské obrněné divize, a napadly tak domobranou ovládaná města Kalynivka, Vuhlehirsk a Debalcevo. Domobrana útok odrazila za pomoci děl a tanků. Kyjev tak ztratil zhruba desítku vojáků a další desítky utrpěli zranění.

Tomu, že na Ukrajině bude ještě horko, nasvědčují i prohlášení, která přicházejí od stále nespokojenějších veteránů takzvané protiteroristické operace na východě Ukrajiny (ATO). Ti vyzývají k povstání, neboť kyjevská vláda podle nich nezlepšila podmínky ukrajinského lidu, ani neomezila fantastickou korupci představitelů pomajdanského režimu. Minulý týden vyzval k převratu, který by se měl uskutečnit na konci ledna, Valentin Licholit bývalý náčelník štábu praporu Ajdar.

„Koncem ledna a začátkem února se bude konat všeukrajinská konference. Uskutečníme ukrajinskou konferenci všech účastníků ATO. Je třeba připravit akční plán pro celou Ukrajinu. Je nutné přinutit vládní moc, aby jednala. Opakované volby nám nepomohou. Jedni odejdou, druzí přijdou. Ale moc na Ukrajině představuje národ, to je nutné ukázat a přinutit vládní moc, aby konečně pracovala pro národ,“ prohlásil Ajdar.

Zdá se že, vývoj na Ukrajině v příštím bude nadále dramatický a přinese jistě i mnohá překvapení – mnohem větší než přerod protiruské hrdinky v agentku Kremlu.

Agent Donald Trump ještě zdaleka nedosáhl inaugurace. 6. ledna přiletí do Evropy několik tisíc amerických vojáků, kteří se okamžitě přesunou na ruské hranice. Ve hře je totiž stále “východní tažení NATO” pro které je rozmrazení konfliktu na Donbasu nutností.

– – –