Nestřílelo se na Karlova, střílelo se na Rusko

20. 12. 2016   zdrojzdrojzdroj
Vladimír Putin sdělil, jak Rusko na vraždu svého velvyslance v Turecku odpoví. Reakce ukrajinského politika na vraždu ruského velvyslance: vrah je hrdina. Vražda ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova byla provedena s cílem ochladit vztahy mezi Moskvou a Ankarou.


Útok na Andreje Karlova byl proveden v předvečer příjezdu tureckého ministra zahraničí Çavuşoğlu do Moskvy na jednání s Íránem a Ruskem o Sýrii.

Podle britských médií uzavírá vražda Andreje Karlova řetězec incidentů, k nimž došlo v poslední době mezi Ruskem a Tureckem. Podle nich se může stát vražda Andreje Karlova začátkem války.

Turecký expert Chatham House Fadi Hakura uvedl při svém vystoupení na Sky News, že útok byl vyprovokován rusko-tureckými vztahy v Aleppu. Podle experta Rusko neponechá atentát bez odpovědi a bude v Sýrii aktivizovat své síly.

Podle BBC byl atentát proveden na protest proti ruské účasti v syrském konfliktu.

Vladimír Putin sdělil, jak Rusko na vraždu ruského velvyslance v Turecku odpoví

Vladimír Putin, prezident Ruské federace řekl, že vražda ruského velvyslance v Turecku je provokace.

Cílem organizátorů zločinu je nové kolo konfrontace v rusko-tureckých vztazích.

Ruský prezident řekl:

“Tento zločin je provokace, jejímž cílem je narušit normalizaci vztahů Ruské federace a Turecka a průběh mírového procesu v Sýrii”.

Podle ruského vůdce může Moskva odpovědět na vraždu Andreje Karlova jediným způsobem: zesílením boje proti mezinárodnímu terorismu.

Podle Putina se tento zločin stal ještě další známkou toho, že mezinárodní společenství potřebuje zesílit boj proti teroristům, a to také bude jediná adekvátní odpověď na to, co se nyní ve světě děje.

Reakce ukrajinského politika na vraždu ruského velvyslance: vrah je hrdina

Prezident Ukrajiny Petr Porošenko nevěnoval pozornost zprávě o vraždě ruského velvyslance Andreje Karlova.

Vladimír Parasjuk, ukrajinský lidový poslanec na své stránce na Facebooku napsal, že považuje vraha ruského diplomata za “hrdinu”.

“Když je člověk schopen za cenu svého života jít až za nejzazší mez, za pravdu, myšlenku, pak je možné tvrdit, že je to hrdina”, napsal Parasjuk.

Stojí za zmínku, že dokonce i země, která “pod svými křídly” Ukrajinu kryje, vyjádřila upřímnou soustrast a bezvýhradně odsoudila vraždu, ale ukrajinští politici se chovají, mírně řečeno, podivně.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová