Opravdu bych je nepodceňoval



Jan Pavlica
11. 12. 2016
Věc je dost vážná na to, než abychom si z ní dělali legraci a podceňovali ji. Čtvrtstoletí soustavné antikomunistické/ antiruské/ antivýchodní propagandy má v této společnosti nepochybný odraz, samozřejmě strukturovaný podle věku, schopnosti kritické reflexe získávaných informací a hodnotových postojů toho kterého člověka.

Nemám žádná solidní sociologická data, abych to mohl prokázat na číslech, a tak vařím z vody, resp. z vlastních poznatků.

Nedávno jsem chválil pana Petra Žantovského za kvalitní dizertaci o mediální manipulaci v ČT. Ale jeho dílčí analýza zřejmě platí obecně i na jiná média. Ten homogenní proud dezinformací představuje vymývání mozků v rozsahu, intenzitě a plošném nasazení, který česká společnost dosud nezažila. Nepamatuji přelom 40. a 50. let, byl jsem v době procesů dítě, a až na fakultě mi řekl můj profesor, který byl v té době náměstkem ministra, že zdaleka nebyl sám, kdo – když slyšel Urválka, jak tituluje “spiklence” okolo Slánského – Žid, Žid, Žid při vynášení rozsudku – se definitivně zbavil podezření, že snad skutečně něco vlastizrádného podnikli, a že ten celý monstrproces má antisemitský rukopis dobře známý ze stalinských čistek. Ostatně byl psán sovětskými poradci na vnitru… Pokud vím, všichni pak doma v SSSR po odhalení kultu dostali provaz…

To tehdejší napětí ve společnosti se dá vysvětlit válečnou neurózou: protektorátní minulost a heydrichiáda nebyla zas tak časově daleko, ani ne jedno desetiletí, válka v Koreji byla sice v Asii, ale mohla vypuknout klidně i v Evropě, a to kdykoliv, proto ten strach a hrůza mezi lidmi. Táta měl kufřík s osobními věcmi trvale postavený hned vedle domovních dveří, kdyby něco.

Je veřejným tajemstvím, že na NGO myslí státní rozpočet letos 16,4 mld. Kč. Vedle chvályhodné činnosti jako jsou finanční poradny pro statisíce lidí ve finanční nouzi se z těch peněz platí i zcela jiné aktivity – ostatně některé klíčové příjemce těchto peněz bylo na Konventu vidět.

Opravdu bych je nepodceňoval, mají za sebou silné zázemí, a to nejen finanční. Možná je to ještě silnější pátá kolona, než ta, kterou měl před osmi desítkami let československý stát v týlu v Sudetech.

Přeju všem pokud možno klidný Advent a panu JSch. děkuji za odvahu, s jakou na Konventu vystoupil. Bohužel jsem u toho nemohl být, ale já si do pánů Romancovů a jim podobných rýpám zase jinde…