P.C.Roberts: Oč Obamově režimu vlastně jde?

31. 12. 2016   PaulCraigRoberts
Obama oznámil nové sankce proti Rusku, založené na neopodstatněných útocích CIA o tom, že ruská vláda svými zlovolnými aktivitami ovlivnila výsledek amerických prezidentských voleb. Americký department pro domácí bezpečnost (DHS) vydal zprávu, „týkající se prohlášení o 35 ruských činitelích jako person non grata – a to za jejich zlovolné kybernetické aktivity“.


Ta zpráva je popisem nástrojů a infrastruktury využitelné ruskou zpravodajskou službou k ovlivnění prezidentské volby. Neposkytuje však žádné důkazy o tom, že tyto nástroje a infrastruktura byly použity s tím, aby výsledek americké prezidentské volby ovlivnily. Zpráva je pouze popisem toho, co by v dosahu ruských možností mohlo být.

Tím tato zpráva DHS naprosto jasně naznačuje, že Obamův režim nevlastní žádný průkazný důkaz pro své domněnky, na nichž založil další sankce proti Rusku.

Oč se tedy jedná?

Za prvé jde o legalitu těchto sankcí – a to dokonce i kdyby zde nějaké důkazy byly. Nejsem si zcela jist, ale mám za to, že sankce vyžadují akci nějakého mezinárodního tělesa, jako např. Rady bezpečnosti OSN, a nemohou tedy být vyhlášeny jednostranně a pouze jedinou zemí. Je též nejasné, proč Obama jako další přidanou sankci vyžaduje vyhoštění ruských činitelů ze země. Tohle totiž ještě žádná země neprovedla. Během Studené války byli diplomaté vypovidání ze zemí za špionážní činnost, což ovšem nebylo nazýváno sankcemi. Sankce totiž naznačují víc, než jen vyhoštění cizinců ze země.

Za druhé: Je jasné, že Obama, CIA a New York Times si jsou plně vědomi toho, že jejich domněnky jsou falešné. A jasné je též to, že pokud CIA věří pouhé domněnce, je tato agentura zcela nekompetentní a nedá se jí věřit ani nos mezi očima. Takže proč Obama, CIA a New York Times zveřejňují útoky proti Rusku, o kterých vědí, že jsou falešné, a pro které nevystavily jediný důkaz?

Odpověď je tato: Neokonzervativci v Obamově režimu jsou rozhodnuti zničit americko-ruské vztahy tak neopravitelně, že je ani Trump už nedokáže dát dohromady. Tak to nakonec píší i New York Times:“Akce pana Obamy jasně vytvářejí problém i pro pana Trumpa.“ K čemuž New York Times dodávají i tuto jedovatou doušku: „Bude Trump stát na Kapitolu se svými demokratickými spojenci, či na straně svého autoritářského přítele z Kremlu?“

Velmi bych se přimlouval za to, abychom v současné situaci nebrali do úvahy jen to, co vidíme pouhým okem. Propaganda o kybernetické hrozbě pro demokracii má totiž za cíl připravit americký i evropský lid na nějaký připravovaný incident. A aby Trumpovi zabránili obnovit normální vztahy s Ruskem, musí jít o incident tvrdý a nevratný. Raději než přijmout porážku své agendy o světové hegemonii USA, jsou neokonzervativci připraveni jít i do nejvyšších rizik. Ochotu tato rizika na sebe vzít dokazuje sám ředitel CIA, když neváhá zvoleného prezidenta svým postojem diskreditovat.

Jak jsem očekával, byla Putinova odpověď na americkou provokaci tak mírná, jak bezvýznamná se poslední sankce USA proti Rusku zdá být. Avšak v situaci, kdy nejhrozivější nebezpečí se zatím skrývá pod hladinou, měla by ruská vláda uvažovat o uvedení svých vojenských sil do pohotovosti.

Vybral a přeložil Lubomír Man