P.C.Roberts: Ruské ministerstvo zahraničí: Celý svět je znechucen Obamovou zahraniční politikou

30. 12. 2016    PaulCraigRoberts
Konečně to někdo řekl: „Zahraniční politika Obamovy osmileté vlády vzbuzuje odpor celého světa“, prohlásila v minulých dnech mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.
Všimněme si jen několika momentů z těchto osmi let:
-USA zůstávají upoutány válkou v Iráku.
-americká soldateska dál chrání maková pole v Afghánistánu. Je to nejdelší americká operace na ochranu makových polí v historii a současně též nejdelší americká válka.


-první černošský prezident rozšířil činnost americké obchodní společnosti pro Afriku AFRICACOM a společně s ní i africké stínové války a tamní operace dronů.

-zničil Libyi, to je nejlépe prosperující a rozvinutou zemi severní Afriky – a jak se dalo čekat – ospravedlnění této války se prokázalo být totálním podvodem.

-vytvořil tajný program pro využití dronů k zabíjení lidí podezřelých z terorizmu v měřítku celého světa. A to aniž by se svět o těchto vraždách dověděl, či aby byly soudně projednány. Pod jeho dohledem rozšířily USA prostor pro „boj s terorizmem“ do tuctu zemí a vytvořily instituce a pravidla vraždění, jako např. „terorová úterý“.

-a pak je zde Ukrajina – o níž raději ani nemluvme.

-a samozřejmě Sýrie. Vůbec největší úspěch Obamovy administrativy.

-všobecně řečeno: Všechno představovalo totální americký krach.

V souhrnu lze tedy Obamovu vládu definovat jako normalizaci hororů Bushovy éry, doplněnou zbabělým dronovým programem. A díkybohu za to, že zde zůstala aspoň jedna země, která nemá strach to říct.

Vybral a přeložil Lubomír Man