“Po vítězství v Aleppu jedná Rusko bez ohledu na USA a OSN”

24. 12. 2016    zdroj
“Rusko je na vlně vlivu vítězství v Aleppu naladěno realizovat svůj vlastní plán vývoje situace v Sýrii a neostýchá se zároveň ponechat USA a OSN mimo hru”, domnívá se dopisovatel španělského deníku La Vanguardia Gonzalo Aragones. “Když se v září 2015 Kreml vmísil do vojenského konfliktu v Sýrii, málo kdo si myslel, že Moskva bude hlavním aktérem v tomto regionu. 


Nyní, po dobytí Aleppa, má Rusko možnost diktovat podmínky a rozhodovat: jednání ve Vídni a Ženevě se dostala do slepé uličky. Moskva si zatím získala spojence v Teheránu a Ankaře a je nyní schopna odsunout USA a celou jejich koalici do pozadí, soudí žurnalista. Sergej Šojgu již prohlásil, že všechny předchozí pokusy domluvit se s USA byly odsouzeny k nezdaru vinou druhé strany. A proto se Rusové orientují na jiné postavy na Blízkém Východě. Setkání tureckých a íránských diplomatů v Moskvě je toho důkazem”.

Dopisovatel uvádí, že ačkoli Ministerstvo zahraničí USA popírá fakt, že by Washington ztratil vliv v tomto regionu, slova ale skutečnosti neodpovídají.

“Ministr zahraničí Turecka Mevlüt Çavuşoğlu a jeho íránský protějšek Mohammad Javad Zarif souhlasí se Sergejem Lavrovem, že prioritou v Sýrii musí být porážka terorismus, ne sesazení současného vůdce a rozdělení země”, řekl Aragones a také poukázal na to, že nikdo si na názor Washingtonu v této věci ani nevzpomněl.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová