Veterán Alfy Igor Ševčuk vysvětlil, proč byl berlínský terorista zlikvidován

Petr Archipov
24. 12. 2016 zdroj
V pátek byl v Miláně zastřelen Anis Amri, podezřelý ze spáchání teroristického útoku na vánočním trhu v Berlíně. Veterán antiteroristické skupiny Alfa Igor Ševčuk vysvětlil, proč se nepokusili zajistit teroristu živého. Zvláštní služby se nesnaží zajistit teroristy zaživa z lenosti. Důvodem je, že běžní vykonavatelé obvykle nemají žádné užitečné informace, kvůli nimž by stálo za to riskovat. Igor Ševčuk poznamenal, že fyzická likvidace podezřelého by mohla být rozkazem, nebo i nedodělkem.


Při absenci informací o tom, jak se italská tajná služba dostala teroristovi na stopu, je těžké říci, proč bylo rozhodnuto odstranit jej na místě.

Pokud jsou k dispozici prověřené údaje, že terorista jednal sám, žádné užitečné informace se od něj získat nepodaří. Proto jsou individuální teroristé obvykle zlikvidováni bezprostředně po zjištění. Vždyť vrah je hrozbou pro společnost v každém okamžiku, dokud je na svobodě.

“Berlínský drtič” spadá do této kategorie, nehledě na to, že se hned několik teroristických organizací přihlásilo k odpovědnosti za útok. Právě to, že tyto organizace ve stejné době zapsaly Anise Amriho do svých řad, hovoří o tom, že terorističtí “funkcionáři” se prostě snažili získat prospěch z akce singl psychopata.

Ačkoli ani výskyt informace, že terorista je členem zločinecké organizace, nezaručuje, že zvláštní služby se s jistotou rozhodnou ho udržet naživu. Vždyť přímý vykonavatel je nejnižší článek, spotřební materiál, jen pěšák v teroristické hierarchii. Pěšáky nikdo nebude do nějakých důležitých detailů zasvěcovat. Zadržení vykonavatele je často nesmyslné, protože šance na získání informace o objednateli se blíží nule.

Organizace teroristických činů je složitý systém, do něhož je snaha přidat co možná nejvíce prostředníků. Aby bylo v řetězci, vedoucím od vykonavatele k organizátorům útoku, co nejvíce článků.

Snaha o udržení vykonavatele při životě může přijít draho, vždyť jsou ohroženi civilisté. Je nemožné předpovědět, co terorista podnikne v příštím okamžiku. Nemá smysl, aby zvláštní služby na sebe braly tuto odpovědnost a ohrožovaly lidské životy kvůli získání možných informací, které vykonavatel, s největší pravděpodobností, nemá.


Je třeba poznamenat, že likvidace zločince na frekventovaném místě je zjevný nedodělek. Právě to se stalo v Miláně. Proč pracovníci italské tajné služby nesledovali Amriho na nějaké opuštěné místo, kde mohl být odstraněn nebo zadržen živý, aniž by došlo k ohrožení civilistů, to zůstává nejasné.

Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová