Putin vyhrál volby v USA

Zbyněk Fiala:
14. 12. 2016    Vaše Věc
Vyšetřování nabourané pošty volebního štábu Demokratů a jejich šéfa sice nijak zvlášť nepokročilo, nemáme žádné nové údaje, jen sprostě podezřelé okolnosti, ale téma kyne. Působí dojmem, že jde o poslední hurá poražené strany předtím, než volitelé, kteří vzešli z nepřímých voleb prezidenta Spojených států, budou v pondělí hlasovat o konečném výsledku. Souběžně se široce debatuje o tom, že volitelé vlastně nejsou povinni respektovat rozhodnutí voličů, takže v pondělí se může vlastně začít úplně od nuly.

Zvolený prezident tomu moc nevěří, ale zpravodajské agentury Spojených států a dvě hlavní politické strany zápolí v mimořádném veřejném sporu o tom, zda existují důkazy, že ruský prezident Vladimír Putin zašel za hranice pouhé špionáže a úmyslně se pokusil podlomit americkou demokracii tím, že vybral vítěze voleb prezidenta, píší New York Times.

Je to jasné. Sledujte tu stopu:
1) Wikileaks jsou řízeny ruským prezidentem Vladimírem Putinem.
2) Ve volbách amerického prezidenta Wikileaks škodily Hillary Clintonové, a pomohly tak Donaldovi Trumpovi.
3) Americké volby tedy vyhrál Putin.

Co udělá příště, když je Amerika před jeho vlivem naprosto bezbranná!?

Tohle píšou moje milované New York Times (poté, co jim nejspíš ruplo v bedně):

„Nedostatečná reakce FBI způsobila, že ruští hackeři mohli sedm měsíců volně brouzdat po síti národního výboru Demokratické strany (DNC), než jeho funkcionáři zbystřili a přizvali odborníky na kybernetickou bezpečnost, aby jejich systém ochránili. Hackeři se však mezitím přesunuli k cílům vně DNC, ke kterým patřil také John Podesta, šéf volební kampaně Clintonové, jehož mailový účet byl háknut o pár měsíců později. Ale závažnost tohoto hákování plně nepochopil ani Podesta, který přitom roku 2014 napsal zprávu o kybernetickém soukromí pro prezidenta Obamu.“

Autor zprávy pro prezidenta se v hákování nevyzná? Pak se divěj, že se jim v tom někdo hrabe.

Hillary Clintonová je právem smutná, že přišla o šanci díky podrazu, spočívajícím ve zveřejnění svého podrazu na hlavního konkurenta v primárkách Bernie Sanderse ve spolupráci se zmíněným vedením Demokratické strany. Šéfka DNC Wasserman Schultzová pak musela odstoupit. Další svinstvo, které poškodilo kandidátku Demokratů, pak spočívalo ve zveřejnění záznamu jejího vystoupení před bankéři z Wall Street, které poučila, že jim ráda ve všem vyhoví, přestože před blbými voliči musí tvrdit pravý opak.

Kolegové novináři v hlavních amerických médiích, včetně NYT, nyní tlačí na pilu a popisují otřes základních hodnot. Voliči byli svedeni na scestí, protože kdyby o těch svinstvech nevěděli, zvolili by správně Hillary. Američané, aniž by to tušili jak oni sami, tak jejich počítačoví experti, FBI, CIA a kdokoliv další, jsou hříčkou jediného Putinova prstíčku, kterým prostě šťouchne do klávesnice a je vymalováno. Nevyslovená je otázka, kam se poděla americká technologická převaha…

Pokud jde o samotnou politiku, je opravdu na pováženou, když někdo zneužije ke špinění konkurenta to, že ctil základ demokratických voleb, kterým jsou podrazy a falešné sliby. Ale bezmoc Spojených států vůči ruským hackerům je závažnější.

Moje milované NYT tuto myšlenku formulují jinak, byť se v zásadě shodujeme:

„Mnoho nejbližších spolupracovníků Clintonové věří, že ruský útok měl hluboký vliv na proběhlé volby, ale připouštějí, že výsledek mohly významně ovlivnit i další faktory – kampaň ukázala slabiny Clintonové, její soukromý mailový server, veřejná vystoupení ředitele FBI Jamese Comeye o jejím zacházení s tajnou poštou.

Přestože však nemáme jistotu o dopadu tohoto háčku na konečný výsledek, jedno je jasné: Rusko má vysoce účinnou lacinou zbraň, kterou už vyzkoušelo ve volbách od Ukrajiny po Evropu a nyní nasadilo ve Spojených státech s devastující účinností. Rusko s neduživou ekonomikou a jaderným arsenálem, jehož použití by hraničilo se všeobecně zničující válkou, objevilo v kybernetickém útoku dokonalou zbraň: levnou, obtížně zpozorovatelnou a sledovatelnou.“

Když sejdeme ze strategických výšin, vidíme, že to, co zatím bylo zjištěno, je prostý fishing, jakého má každý plnou schránku v šuplíku, kam to počítač sám uklízí jako spam. Varování jsou všude, každý to zná, jen prosťáček naletí. Ale možná, že si teď mnozí hrajou na prosťáčky, protože necky nemusely téct zásahem z Moskvy, ale v důsledku vnitrostranických třenic ve Washingtonu. Obyčejný inside, varování lidí s píšťalkou, whistleblowers, na kterém jsou Wikileaks postaveny.

NYT to hrají na zásah z Moskvy.

Jak píší, jakýsi zvláštní agent FBI Adrian Hawkins, kterého nikdo neviděl (jen telefonoval, nepsal), zavolal najatému správci sítě DNC, že je napadli „Dukes“. O těch píše antivirová společnost F-Secure na svém webu, že je to „dobře vybavená, vysoce koncentrovaná a organizovaná skupina kybernetické špionáže, která pracovala pro ruskou vládu a od roku 2008 shromažďovala zpravodajství na podporu rozhodovacích center zahraniční a bezpečnostní politiky“.

Byli to Dukes? Třeba jo, ale zmíněný správce Yared Tamene přes všechny pokusy nic nezjistil. Tajemný hlas z FBI volal znovu a znovu, vyžádal si zprávu, ale Yared nic neposlal, protože nic nenašel.

To byl tedy první jasný důkaz ruského vlivu – nic se nepodařilo zjistit, a tak to umějí jen oni.

Tamene si dokonce nedokázal ověřit ani to, zda je Hawkins opravdu z FBI. Co kdyby nebyl, a on mu poslal nějaké údaje? Není blbý. Ale ani z FBI nikdo nepřišel, aby na to dohlédl. Teď na ně prší výtky, že to podcenili, což komentují mlčením, neboť někdy je to lepší než zatloukat.

Potom se začaly denně objevovat na Wikileaks dokumenty z útrob kampaně, které rozhodně Clintonové nepomohly. Ale co když je vynášel někdo ze sympatizantů Sanderse, kterému vadilo, jak s ním slavná centrála Demokratické strany zametla?

Další útok zaznamenal Billy Rinehart, dřívější pracovník DNV, který nyní pracoval ve štábu Clintonové. Prý dostal o Googlu varování, že někdo ukradl jeho heslo a musí si je změnit. Byla noc někde na Havaji, počítač pípnul, ozvala se hláška, klepnul na ni a v polospánku, jak dnes říká, heslo změnil. A měli ho. Prý to byli ruští hackeři. Ledaže by to byl on sám, kdo heslo pustil, a teď se dětsky brání.

Nic určitého se zatím neví. Jen to, že je za tím Putin. Tak do něj, a ono se mezitím něco určitě zjistí.