Soud uznal události na „euromajdanu“ 2014 za státní převrat

28.12. 2016   NWOO
Jak informovalo Rádio Byznys FM, Dorogomilovský soud Moskvy vyhověl žalobě bývalého poslance parlamentu Ukrajiny Vladimira Olejnika a uznal události na majdanu v roce 2014 za státní převrat. O rozhodnutí informovala soudkyně, když ohlásila rozhodnutí ve věci o stanovení právní skutečnosti. V minulých dnech u soudu proběhlo pojednávání, kterého se zúčastnil pouze žalobce. Nezúčastnil se ho ani zástupce prokurátora, který se často podílí na řadě civilních procesů jménem státu a sleduje dodržování zákonnosti. To bylo způsobeno tím, že tato kategorie případů účast prokurátora nepředpokládá.

V rozhodnutí soudu se uvádí, že pan Olejnik měl právo obrátit se na ruský soud kvůli ochraně svých práv, protože cizí státní příslušníci mají stejná práva a povinnosti a využití procesuálních práv spolu s ruskými občany a organizacemi. Soudkyně Anna Šipikova upozornila, že na Ukrajině je žalobce pronásledován z politických důvodů a bylo proti němu z „vymyšlených důvodů“ zahájeno trestní řízení.Na Ukrajině byl zbaven možnosti opravných prostředků,“ — dospěla k závěru soudkyně. Dodala, že rozhodnutí ruského soudu je pro žadatele nezbytné kvůli stanovení jeho právního postavení na území RF (jedná se o statusu uprchlíka).

Šipikova poznamenala, že pravomoci ruského soudu se dotýká skutečnost, že mezi ruským a ukrajinským národem se vyvíjely hluboce osobní vnitrostátní vztahy, v souvislosti s nimiž ruský lid nemůže zůstat lhostejný k utrpení bratrského národa“. Dodala, že na území země působí extremistické skupiny, jejichž členové nejen že „nejsou trestáni, ale dokonce jsou součástí ukrajinských orgánů“. Mnohé z nich jsou zapsány v rejstříku organizací zakázaných Nejvyšš&ia cute;m soudem Ruska. To je důvod, proč otázky státního převratu na Ukrajině přesahují hranice suverenity státu a zároveň i ovlivňují ruské zájmy, konstatovala soudkyně.

Při svém vystoupení u soudu Vladimír Olejnik připomněl svědecké výpovědi bývalých vysoce postavených úředníků na Ukrajině, včetně ex-prezidenta Viktora Janukoviče. V únoru roku 2014 jejNejvyšší rada odstavila z funkce. Janukov ič tehdy opustil Ukrajinu ze strachu o svůj život. Rada změnila ústavu a vyhlásila nové prezidentské volby, které vyhrál Peter Porošenko.

Při posuzování žaloby Dorogomilovský soud Moskvy vyslechl také bývalé vysoce postavené ukrajinskéúředníky, kteří v roce 2014 v průběhu „majdanu“ vedli zemi – zástup ce administrativy bývalého prezidenta Viktora Janukoviče, bývalého generálního prokurátora, bývalého ministra vnitra a šéfaBezpečnostní služby. Tito všichni jednoznačně uvedli, že pokládají události, k nimž došlo na Ukrajině před třemi lety, za státní převrat. Z výpovědí svědků vyplývá, že Evropská unie pohrozila výměnou moci na Ukrajině v případě odmítnutí podpisu dohody o přidružení k EU. Bývalý šéf SBU AlexanderJakimenko řekl, že všechny události na „majdanu“ byly řízeny ze Spojených států amerických. Podle svědků na „majdanu“ byli v akci instruktoři z Gruzie, Pobaltí a Polska.

Konkrétně bývalý šéf administrativy ukrajinského prezidenta Andrej Kljujev řekl, že odstřelovači, kteří zabíjeli lidi, přijeli z Gruzie a z Pobaltí. „To má všechny příznaky ozbrojeného státního převratu, ale takévojenská operace, kterou připravovali více než rok,“ — poznamenal bývalý š éf administrativy ukrajinského prezidenta. Podle jeho slov ostřelovače přivezl poslanec Sergej Pašinský.

„Žádám soud, aby stanovil právní skutečnost spáchání státního převratu na Ukrajině,“ — obrátil se nyní k soudu Vladimír Olejnik.

Je přesvědčen, že sami účastníci převratu přiznali tento fakt, když vyhlásili amnestii na 80 článků Trestního zákoníku Ukrajiny. Tak, podle jeho slov, osvobodili od trestní odpovědnosti nejen za loupež a vraždění, ale i v případě akcí zaměřených na násilné změny nebo svržení ústavního pořádku nebo převzetí státní moci (státní převrat), útoku na teritoriální celistvost Ukrajiny, na život státního nebo veřejného činitele, diverzi, braní rukojmí, terorismus a veřejné výzvy ke spáchání teroristických útoků.

„O jaké revoluci důstojnosti tu může být řeč, když je tu takové množství deliktů páchaných těmi, kdovytvořili takové normy zákona o amnestii?“ — s rozhořčením řekl bývalý poslanec Nejvyšší rady.

Zdroj: http://antifashist.com/item/svershilos-sud-priznal-sobytiya-na-evromajdane-v-2014-godu-gosudarstvennym-perevorotom.html