“Změna koncepce zahraniční politiky je spojena s požadavkem doby”

2. 12. 2016    zdroj
Prezident RF Vladimír Putin podepsal dekret o schválení Koncepce zahraniční politiky Ruska. Nová koncepce zahraniční politiky Ruska, kterou schválil prezident RF, je spojena s požadavky doby. Jak 1. prosince informoval zpravodaj IA Regnum, konstatoval to člen výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Sergej Železňak (Jednotné Rusko). Koncepce také souvisí se zabezpečením potřebné úrovně zachování národních zájmů a bezpečnosti země v podmínkách současné mezinárodní situace, poznamenal poslanec.


“V koncepci zahraniční politiky Ruska jsou potvrzeny klíčové oblasti činnosti naší země na mezinárodní úrovni v nadcházejícím období, které byly také zveřejněny při projevu prezidenta k Federálnímu shromáždění”, řekl poslanec.

Připomněl, že prezident zdůraznil, že Rusko nevyhledává nepřátele, ale hledá přátele, připravené k otevřenému rovnoprávnému dialogu, založeném na vzájemném respektu a dodržování mezinárodního práva. “Zajištění stability ve světě závisí na všech aktérech mezinárodních vztahů, zejména na takových klíčových hráčích jako Rusko a USA. Proto budeme vždy adekvátně reagovat na případné pokusy porušit vojenskou paritu a rovnováhu sil ve světě”, řekl Železňak.

“Rusko je také připraveno se i nadále účastnit řešení globálních problémů civilizace, zejména těch, které vyžadují společné úsilí”, dodal.

Prezident RF Vladimír Putin podepsal dekret o schválení Koncepce zahraniční politiky Ruska. Příslušný dokument byl zveřejněn 1. prosince na oficiálním internetovém portálu právních informací.

V koncepci je také uvedeno, že “Ruská federace se důsledně snaží odvrátit závody ve zbrojení ve vesmíru prostřednictvím rozpracování a uzavření mezinárodní dohody a v podobě přechodného opatření prosazuje, aby státy přijaly povinnost o nerozmísťování zbraní ve vesmíru jako první”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová