Brilantní argumentace publicisty z Britských listů

Ivan David
7. 1. 2017    
Britské listy byly v době před 16 lety a pak ještě pár let jedním z velmi mála zdrojů nezávislých zpráv. Prostor tak dostávali autoři v širokém spektru názorů, což dávalo příležitost k jejich tříbení. Za to těm, kteří to umožňovali náleží velký dík od veřejnosti, která nechce jako tupé stádo jen polykat režimní propagandu. Sám jsem tam, jak je patrno z archivu BL napsal 129 článků (zde), poslední před třemi lety. Po odchodu Štěpána Kotrby a nástupu Karla Dolejšího se spektrum pro redakci přijatelných názorů smrsklo na ideové souputníky Jana Čulíka. Většina publicistů pak BL opustila. Kritériem publikovatelnosti se stalo bezvýhradné přijetí názoru hrstky Čulíkových věrných a sdílení jeho myšlenkového obzoru. BL se staly názorovým ghettem.

Petránek je prase a hovado

Jak se dočítáme v Parlamentních listech (zde): “Jan Petránek, který je označován za legendu české žurnalistiky, v komentáři pro ParlamentníListy.cz v úterý hovořil (zde) o tom, že během migrační krize selhalo NATO, když nezasáhlo na obranu hranic evropských států.

Daniela Veselého to naštvalo natolik, že se pustil do ostře vulgárního komentáře vůči legandárnímu novináři Petránkovi, který v branži působí už padesát let, byl disidentem, signatářem Charty 77 a v roce 2015 za svoji celoživotní činnost obržel od prezidenta republiky medaili Za zásluhy.

Redaktor Britských listů na svém facebookovém profilu napsal, že si Petránek stýská, že proti ‚muslimské invazi‘ mělo být nasazeno NATO. „Hovado“, poznamenal k tomu. 

Takový tón se ale dalším lidem nelíbil a dali to Veselému v diskusi pod příspěvkem jasně najevo. Ani to ale publicistu nezbrzdilo před dalšími vulgaritami. „Navíc to o NATO a muslimský invazi může říct jen nechutný prase, a ne novinář,“ odpověděl Veselý na námitku jednoho z komentujících, který mu napsal, že Jan Petránek je novinář a Veselý má komplex.

Vulgární napadení pětaosmdesátiletého nestora české žurnalistiky Jana Petránka označil šéfredaktor Britských listů Jan Čulík jako “vyjádření zděšení” zde. Doslova napsal: “Poté, co na Facebooku vyjádřil redaktor Britských listů  Daniel Veselý zděšení nad výroky Jana Petránka, jimiž Petránek zjevně spáchal trestný čin vyhrožováním násilí proti skupině obyvatelstva podle paragrafu 352 trestního zákoníku ČR, když vyzýval, aby proti uprchlíkům, utíkajícím před válkou a pronásledováním, byla nasazena armáda, se stal Veselý terčem řady vulgárních nenávistných útoků spodiny, která čte Parlamentní listy. Tento server se systematicky zaměřuje na nejprimitivnější složky obyvatelstva České republiky, které záměrně masíruje emocionálně formulovanými poplašnými zprávami, jimiž v nich vybičovává iracionální nenávist. Situace je vážná, neboť aspoň v části společnosti, kterou manipulují Parlamentní listy, dochází k nebezpečné proměně společenské atmosféry.” 
Čulík přikládá znění §352 Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci
(1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Nějak mu při jeho vzdělání uniklo, že ilegální imigranti nejsou “obyvatelé” a Jan Petránek nikomu nevyhrožoval usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody. Jinak je ovšem jeho úvaha velmi bystrá.
Lidově by se dalo říci, že si Čulík “nevidí do huby”. Jako právník amatér soudí, že se Jan Petránek dopustil trestného činu. Pak záměrně masíruje emocionálně formulovanými slovy, že uprchlíci
utíkají před válkou a pronásledováním”, aby nakonec označil čtenáře Parlamentních listů jako “spodinu” jenom proto, že užívají podobných “argumentů” jako Daniel Veselý a tedy nad ním “vyjadřují zděšení”. 

Z Čulikových produktů již od počátku je dobře znát jeho nevývratné přesvědčení, že ON nejlépe zná PRAVDU, a ostatní jsou nevzdělaní hlupáci, čecháčci, protože se na rozdíl od něj za normalizace neprovdali do Spojeného království. Toto jeho přesvědčení je spolehlivou překážkou kritické sebereflexe a, zamyšlení nad argumenty druhých. A právo proto je to právě on, kdo je neschopen analyzovat správně děje a události kolem sebe. Jan Čulík rozhodně není taková hvězda, za jakou se sám pokládá. Z toho plyne z jeho článků vedle nadutosti dobře patrná zneuznanost. Nutně končí v úzké společnosti svých skalních obdivovatelů a souvěrců. 
Několik perel z Britských listů za prvních šest dní 2017
Opovržení prostými lidmi, kteří se o politiku nestarají, protože správně tuší, že ji nemohou ovlivnit a moc jí nerozumějí, vyjádřil autor BL Kryštof Kozák svojí úvahou o “vidlácích” a Bohumil Kartous jí doplnil myšlenkou, že “Elity vzdělání využívají pouze jako vlastní sociální benefit, nikoliv k tomu, aby ho – jak se z povahy věci očekává – dále šířily a kultivovaly společnost.” zde Britské listy, tedy její autoři, skutečná intelektuální elita ji tedy kultivují.
Člověk opravdu kriticky uvažující Britské listy číst nemůže, protože by ztrácel čas nad mainstreamovými úvahami halenými do “intelektuálního” hávu. 

Pro autory Britských listů je zjevenou pravdou vše, co vychází v jejich oblíbených britských a amerických mainstreamových zdrojích. Proto je nevyléčí ani to, když se ukáže, že tyto zdroje pustě lžou. Bezmezně jim věří a citují je jako autoritu dál. Hezkým příkladem je nedávná zpráva:
“Američané našli ruský hackerský kód v elektrárně ve Vermontu” zde . V pátek oznámily energetické podniky v Burlingtonu, že nalezly v laptopu nepřipojeném k energetické síti hackerský kód použitý při kampani Grizzly Steppe, což je jméno, které americké ministerstvo pro domácí bezpečnost a FBI používají proti ruským hackerským útokům proti ústředí Demokratické strany a proti dalším institucím.… Guvernér Vermontu, Peter Shumlin, uvedl v prohlášení: “Obyvatelé Vermontu a všichni Američané by měli být znepokojeni a rozhořčeni, že jeden z čelných světových zločinců, Vladimír Putin, se pokouší hackersky proniknout do naší elektrorozvodné sítě, na niž spoléháme pro svou kvalitu života, ekonomiky, zdraví a bezpečí.”  
O dva dny později jistě se stejnou mírou spolehnutí na zdroj dodaly Britské listy zprávu: “Zpráva Washington Postu, že “ruští hackeři pronikli do energetického systému ve Vermontu”, byla nepřesná a nepravdivá.” zde. Nepravdivá, ale BLji radotně šířily, neboť to byla protiruská a “prozápadní” lež.

Hezká je zpráva, že “Syrské letouny v rámci “příměří” bombardují oblasti držené opozicí” zde, že
prokazatelně zasáhlo režimní letectvo“. Dojemná shoda s terminologií českého mainstreamu citujícího mainstream “Západní”.  Zatímco Američany a Turky podporované skupiny hrdlořezů jsou podle BL “opozice”, letectvo mezinárodně uznaného státu je “režimní letectvo”. 
Dojemná je starost BL, že “Maďarsko a Srbsko nechávají uprchlíky mrznout v nevytápěných skladištích” zde. Ale nějak jim nevadí že už čtvrtstoletí nechává česká vláda v rámci demokracie a lidských práv mrznout vyhnance z bytů, tedy bezdomovce. 
Článek převzatý z Al Džazíry nás poučuje, že “Ruská média odvádějí pozornost veřejnosti od hospodářské krize upozorňováním na “hrozící třetí světovou válku”, aby pomohla ruské vládě omezit nespokojenost občanů s hospodářským kolapsem” zde Ale, co když mají Západem uvržené sankce odvést pozornost ruských občanů od stahování amerických armád k hranicím Ruské federace?

Podle dalšího článku si BL dělá starosti “Martin Schulz: Evropskou unii ochromil brexit a vzestup populistické pravice” Odcházející předseda Evropského parlamentu: Tím, že národní politikové nehájí Evropskou unii, ohrožují její existenci.zde  Mně se naopak zdá, že vzestup sil nekonformních s politikou Evropské komise je důsledkem selhání politiky vedoucích představitelů EU. Pochopit to je zřejmě nad schopnosti chabě vzdělaného předsedy Evropského parlamentu a zřejmě i BL.

Česká republika podle BL značně zaostává ve vývoji, protože ještě existuje národ v jehož jazyce BL publikují a proto nás poučuje, že “Diverzita je motorem prosperity a Kanada je první postnárodní zemí” zde . V návaznosti na to udivuje Kryštov Kozák svojí bizarní úvahou, že “Dobří migranti mohou zachránit český venkov” zde. “Český venkov na tom není moc dobře – mladí se stěhují za prací a za zábavou do měst, ve vesnicích jsou dlouhodobě neobývané domy a místní hospody a koloniály mají problém udržet se nad vodou. Přitom se řešení tohoto problému snadno nabízí: Pošleme do kontrolovaných venkovských komunit pečlivě vybrané migranty! Pobyt na českém venkově jim jedině prospěje. Ukáže se tam, jestli opravdu chtějí pracovat a učit se česky, navíc se nevytvoří nebezpečná městská ghetta. Pro ekonomiku vesnice je každý nový člověk, který v ní utrácí peníze, k nezaplacení... Hradba předsudků se bude postupně otupovat, zejména pokud se podaří mladší migranty přivést k pití piva v místním hostinci.

Britské listy se samozřejmě zapojují do akce “Americké výzvědné služby: Rusko ovlivnilo prezidentskou kampaň ve prospěch Donalda Trumpa.” zde . BL dodávají: “Washington Post: Nejdůležitější věta z výzvědné analýzy: Usuzujeme, že Moskva využije zkušenosti získané z kampaně, nařízené Putinem k ovlivnění amerických prezidentských voleb, v budoucích kampaních s cílem ovlivňovat volby ve všech zemích světa.” K tomu Karel Dolejší kriticky dodává: “Kryjí své zdroje a mezi závěry a důkazy je mezera. Tento text nestojí za samostatný zájem médií, je potřeba počkat do úterý, až oficiálně padnou jména lidí, kteří krmili WikiLeaks ukradenými emaily”. Dolejšího přesvědčí dodaný seznam nějakých jmen. To bude jasný důkaz! Jak bystré!

Jiný článek vyzývá: “Děti je nutné vést ke kritickému myšlení, čím dříve, tím lépe” zde  Z článku ovšem vyplývá, že vzdělávání by mělo být spíše indoktrinací ve stylu “politického školení mužstva”, prostě aby se nikdo nenechal zmást Putinem.

Na závěr ještě přikládám plamennou výzvu pro věrné čtenáře BL zde: “JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů. V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.
Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.
Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.”

Trochu zapomínají, že kázat lze jen těm, kteří přijdou do kostela.

Kryštof Kozák staví do vzájemné opozice “vidláctví”, čímž s nadsázkou definuje nevzdělanost a ignoranci vůči hlubšímu poznání, a vzdělanost jako vybavení společenských elit, jež s ním ale evidentně neumí zacházet, neboť prohrává zásadní politické volby poslední doby. Elity vzdělání využívají pouze jako vlastní sociální benefit, nikoliv k tomu, aby ho – jak se z povahy věci očekává – dále šířily a kultivovaly společnost.
– See more at: http://blisty.cz/2017/1/2/#sthash.9QWFyuIS.dpuf

Poté, co na Facebooku vyjádřil redaktor Britských listů  Daniel Veselý zděšení nad výroky Jana Petránka, jimiž Petránek zjevně spáchal trestný čin vyhrožováním násilí proti skupině obyvatelstva podle paragrafu 352 trestního zákoníku ČR, když vyzýval, aby proti uprchlíkům, utíkajícím před válkou a pronásledováním, byla nasazena armáda, se stal Veselý terčem řady vulgárních nenávistných útoků spodiny, která čte Parlamentní listy. Tento server se systematicky zaměřuje na nejprimitivnější složky obyvatelstva České republiky, které záměrně masíruje emocionálně formulovanými poplašnými zprávami, jimiž v nich vybičovává iracionální nenávist. Situace je vážná, neboť aspoň v části společnosti, kterou manipulují Parlamentní listy, dochází k nebezpečné proměně společenské atmosféry. – See more at: http://blisty.cz/art/85172.html#sthash.Sh7nz57g.dpuf
Poté, co na Facebooku vyjádřil redaktor Britských listů  Daniel Veselý zděšení nad výroky Jana Petránka, jimiž Petránek zjevně spáchal trestný čin vyhrožováním násilí proti skupině obyvatelstva podle paragrafu 352 trestního zákoníku ČR, když vyzýval, aby proti uprchlíkům, utíkajícím před válkou a pronásledováním, byla nasazena armáda, se stal Veselý terčem řady vulgárních nenávistných útoků spodiny, která čte Parlamentní listy. Tento server se systematicky zaměřuje na nejprimitivnější složky obyvatelstva České republiky, které záměrně masíruje emocionálně formulovanými poplašnými zprávami, jimiž v nich vybičovává iracionální nenávist. Situace je vážná, neboť aspoň v části společnosti, kterou manipulují Parlamentní listy, dochází k nebezpečné proměně společenské atmosféry. – See more at: http://blisty.cz/art/85172.html#sthash.Sh7nz57g.dpuf
Poté, co na Facebooku vyjádřil redaktor Britských listů  Daniel Veselý zděšení nad výroky Jana Petránka, jimiž Petránek zjevně spáchal trestný čin vyhrožováním násilí proti skupině obyvatelstva podle paragrafu 352 trestního zákoníku ČR, když vyzýval, aby proti uprchlíkům, utíkajícím před válkou a pronásledováním, byla nasazena armáda, se stal Veselý terčem řady vulgárních nenávistných útoků spodiny, která čte Parlamentní listy. Tento server se systematicky zaměřuje na nejprimitivnější složky obyvatelstva České republiky, které záměrně masíruje emocionálně formulovanými poplašnými zprávami, jimiž v nich vybičovává iracionální nenávist. Situace je vážná, neboť aspoň v části společnosti, kterou manipulují Parlamentní listy, dochází k nebezpečné proměně společenské atmosféry. – See more at: http://blisty.cz/art/85172.html#sthash.Sh7nz57g.dpuf
Poté, co na Facebooku vyjádřil redaktor Britských listů  Daniel Veselý zděšení nad výroky Jana Petránka, jimiž Petránek zjevně spáchal trestný čin vyhrožováním násilí proti skupině obyvatelstva podle paragrafu 352 trestního zákoníku ČR, když vyzýval, aby proti uprchlíkům, utíkajícím před válkou a pronásledováním, byla nasazena armáda, se stal Veselý terčem řady vulgárních nenávistných útoků spodiny, která čte Parlamentní listy. Tento server se systematicky zaměřuje na nejprimitivnější složky obyvatelstva České republiky, které záměrně masíruje emocionálně formulovanými poplašnými zprávami, jimiž v nich vybičovává iracionální nenávist. Situace je vážná, neboť aspoň v části společnosti, kterou manipulují Parlamentní listy, dochází k nebezpečné proměně společenské atmosféry. – See more at: http://blisty.cz/art/85172.html#sthash.Sh7nz57g.dp