Samantha Power spojila úlohu USA v OSN se zájmy země

6. 1. 2017     zdroj
Ztráta vedoucí role USA v organizaci povede podle jejího názoru k problémům v souvislosti se zájmy USA, včetně národní bezpečnosti. V případě, že USA ztratí svou vůdčí roli v OSN, bude to mít negativní vliv na jejich zájmy, včetně národních bezpečnostních zájmů, domnívá se velvyslankyně USA při světové organizaci, Samantha Power.


“Ostatní národy nás budou následovat, když zůstaneme vůdci; bez našeho vedení bude mít vakuum na světové scéně za následek velké problémy pro americké zájmy”, napsala v poselství na rozloučenou, jelikož opouští post americké velvyslankyně při OSN.

Power poznamenala, že vedoucí úloha USA v OSN je nutná pro zadržování jaderných ambicí Severní Koreje, urovnání syrského konfliktu, normalizaci situace v jižním Súdánu, Libyi a také čelení Rusku.

“Vzhledem k tomu, jak Rusko nadále ohrožuje naše spojence a snaží se zasahovat do politického systému v Evropě a mimo ni, musíme demonstrovat rozsáhlé odsouzení těchto akcí na fóru OSN”, napsala diplomatka.

Power také zdůraznila důležitost dodržování dohody o íránském atomu, proti níž vystupuje zvolený prezident Donald Trump.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová