CIA odhalila, na čem ztroskotala Obamova politika

11. 1. 2017    zdrojzdroj
Šéf CIA přiznal absolutní fiasko politiky Obamovy administrativy na Blízkém východě. Lépe pozdě než nikdy. Ředitel CIA John Brennan se domnívá, že administrativa odcházející amerického prezidenta Baracka Obamy nesprávně propočítala následky “arabského jara”, uvedla v úterý CNN. “U Washingtonu byla velmi nerealistická očekávání, že “arabské jaro” vytlačí autoritářské režimy a že demokracie začne vzkvétat”, řekl.


Ředitel CIA přiznal to, co bylo jasné všem objektivním pozorovatelům téměř od začátku, ale proč to Brennan neřekl dříve, když americká administrativa plánovala svou blízkovýchodní politiku, diví se politolog-arabista Mais Kurbanov.

“To, co je nazýváno “arabským jarem”, nikdy nebylo spontánním lidovým hnutím, a tím spíš nebylo jeho cílem nahrazení diktatury za demokratické formy vlády. Převraty v Tunisku, Egyptě, Libyi, svržení Saddáma v Iráku, rozpoutávání konfliktu v Sýrii – to všechno byly operace amerických zvláštních služeb s cílem sesazení nepohodlných režimů a jejich nahrazení za vyhovující”, řekl Kurbanov Ridusu.

Že namísto stabilních vlád dostaly všechny tyto země anarchie, to také patřilo k plánům amerických politických technologů, je přesvědčen Kurbanov.

“Existuje taková politická technologie, která se nazývá” řízený chaos”. Na příkladu událostí na Blízkém východě a v severní Africe vidíme učebnicový příklad jejího použití. Proč Američané potřebovali dosazovat v těchto zemích demokratické pořádky, vždyť lidmi zvolení vůdci jsou samostatnější než ti, co jsou dosazeni americkými “osvoboditeli”. Ve skutečnosti arabské jaro sesadilo jedny diktátory a dosadilo na jejich místo jiné”, domnívá se politolog.

Kdyby měly tu možnost, USA by uspořádaly “jara” i v Íránu i v Rusku. Obamova administrativa tak zanevřela na prezidenta Putina proto, že ten prozíravě postřehl záměry Washingtonu “arabizovat” Ukrajinu a úspěšně je předstihl, řekl Kurbanov.

Na vlně masových protestů v roce 2011 proběhly převraty v Tunisku, Egyptě, Jemenu, revoluční akce v Bahrajnu, s podporou řady zemí Západu a Perského zálivu byl sesazen a později zabit libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Ředitel CIA také poznamenal, že odsun amerických vojáků z Iráku byl jedním z faktorů, které přispěly ke vzniku DAEŠ . “Nemyslím si, že to byl důvod, konstatoval Brennan. Myslím, že to byl faktor, který přispěl k tomu, co se stalo. Protože jsme tam už nebyli, nemohli jsme pokračovat ve vojenském výcviku, školení a pomoci”. Poznamenal také, že i kdyby Washington dříve věděl o hrozbě ze strany teroristů DAEŠ pro region, pravděpodobně by nebyl zvolený kurz změněn.

Brennan také připustil, že pokud by USA poskytovaly větší vojenskou podporu syrské opozici, situace v SAR by mohla být mnohem horší, než je teď. “Kdyby tam byla poskytnuta další podpora mezinárodními hráči … Svobodné syrské armádě, změnilo by to situaci? Možná. Protože syrský režim byl vratký a zranitelný, řekl šéf CIA. Slepá podpora opozice v Sýrii a dodávání zbraní by mohlo vést k ještě horším následkům, než jaké jsou dnes”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová