Duterte žádá Rusko, aby ochránilo Filipíny před USA

8. 1. 2017   zdrojzdroj (video)
Filipínský prezident Rodrigo Duterte při setkání se zástupcem velitele Tichomořské flotily, viceadmirálem Eduardem Michajlovem, na palubě velké protiponorkové lodě ruského námořnictva Admirál Tribuc řekl: “Vítáme naše ruské přátele. Můžete zde kotvit kdykoliv – při cvičení, při doplnění zásob nebo jako náš spojenec”.


Rok 2017 začal nejen tak šokujícími slovy Duterteho. Rok by mohl být veselý a živý i prostřednictvím podobných geopolitických peripetií, jež se ještě nedávno zdály být naprosto nemožné. Jeden z nesporných a staletých vazalů USA háže rukavici svému pánovi a je připraven spolupracovat s Ruskem ve vojenské sféře. Je jasné, že to všechno nebude tak rychlé a jednoznačné. Vzhledem k enormní závislosti Manily na Američanech bude obtížné se v praxi od Washingtonu skutečně odpoutat. Filipínská elita, vázaná neokoloniálním systémem a obchodováním s drogami, je určitě nespokojená s těmito kroky prezidenta a pokusí se ho zbavit společně s USA. Duterte hodně riskuje, ale jeho rozhodnost je podmanivá.

S podporou prostého filipínského lidu, který ho zbožňuje jako silného vůdce, který začal bitvu s drogami, by Duterte klidně mohl hodit rukavici proamerické elitě a postavit se do čela protiamerického odporu v Jihovýchodní Asii. K tomu se potřebuje opřít o tandem Rusko a Čína a předběžně probrat řadu nuancí a třecích ploch s Pekingem. To je právě to, co se nyní děje, i když v počáteční fázi. Myslím, že dnešní gesto s ruskými loděmi hodně poničilo nervy našim americkým “partnerům” v Manile. No nic, ať si zvykají na blízkost ruských vojáků – v Sýrii, ve Středomoří, Egyptě, na Filipínách.

Nejneuvěřitelnější ale je, že to všechno začalo extravagantními replikami Duterteho, které byly zpočátku vnímány jako šaškárna. Ale dospělo to všechno k významným geopolitickým gestům, která mohou změnit rovnováhu sil v regionu Tichého oceánu. Samozřejmě, nemohlo by se to stát bez operace Ruska v Sýrii a silné politiky Moskvy v posledních letech. Je symbolické, že od pobřeží Sýrie právě odplouvají lodě Ruské federace, ale zůstávají zatím v pohotovosti pro případ porušení politického urovnání. Moskva je jako nové centrum moci připravena bleskově reagovat na potřebu její přítomnosti kdekoli na světě, i pokud bude třeba se objevit až na Filipínách nebo na Kubě.

Potřebujete pomoci v boji proti “raketové a bombové demokracii”? Rusko k vám přijde.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová