Financial Times: vystoupení Moldávie z asociace s EU bude Putinův triumf

19. 1. 2017   zdroj
Během své návštěvy v Moskvě moldavský prezident Igor Dodon nevyloučil, že jeho země může ukončit dohodu o přidružení s Evropskou unií kvůli přistoupení k EAEU, píše Financial Times. Podle listu tento krok v případě realizace vážně ohrozí projekt “Východní partnerství” a bude to vítězství pro ruskou vládu, která se snaží obnovit svůj vliv v postsovětském prostoru. Moldavský prezident Igor Dodon oznámil, že jeho země může vystoupit z asociace s EU kvůli vstupu do Euroasijské ekonomické unie (EAEU). Podle Financial Times lze toto tvrzení považovat za “triumf” Vladimíra Putina, který se snaží obnovit vliv Moskvy v postsovětském prostoru.


“Tato smlouva (o přidružení k EU – pozn. RT) nepřinesla Moldávii žádné výsledky. Ztratili jsme ruský trh a kupodivu náš vývoz do Evropské unie také klesl”, řekl Dodon na společné tiskové konferenci s ruským prezidentem. Nevyloučil také, že pokud Socialistická strana v čele s ním vyhraje příští rok parlamentní volby, pak “tuto dohodu zruší”.

Podle listu vyvolá tento komentář moldavského vůdce neklid v hlavních městech EU. Tento krok může způsobit vážnou ránu projektu “Východní partnerství”, který nabízí asociaci a volný obchod s evropským blokem šesti bývalým sovětským republikám. Tyto dohody podepsaly pouze Gruzie, Ukrajina a Moldávie.

Dodon také sdělil, že požádal Moskvu, aby posoudila přistoupení jeho země k EAEU jako pozorovatele. Tento krok moldavského vůdce připomíná “neočekávanou změnu kurzu” Viktora Janukovyče, který v roce 2013 “pod tlakem od Putina” odmítl podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií. To vedlo k proevropským protestům v Kyjevě, svržení ukrajinského prezidenta, ruské “anexi Krymu a vojenskému vměšování na východě Ukrajiny”.

Vztah Dodona k dohodě s EU se vyznačuje nestálostí, tvrdí FT. Na začátku své volební kampaně obhajoval opuštění asociace, ale po vítězství začal říkat, že podpoří zachování smlouvy.

Je možné, uvažuje britský list, že nový moldavský prezident “speciálně připravil” své sdělení pro Moskvu. Ale Putin, zdá se, se rozhodl použít stejný přístup biče a marcipánu ve vztahu k Dodonovi, jako tomu bylo v případě s Janukovičem.

Řekl, že Kreml podpoří moldavské hospodářství – poskytne jejím společnostem přístup na ruský trh a odstraní překážky, což umožní většímu počtu Moldavanů přijíždět za prací do Ruska.

Zároveň ruský prezident zdůraznil, že hodně záleží na tom, jak bude Kišiněv budovat své vztahy s Bruselem. Vyjádřil naději, že jednání o přání moldavských orgánů připojit se k EAEU budou provedena v trojstranném formátu za účasti evropské strany. Putin navrhoval podobný požadavek v případě Ukrajiny, ale tehdy to bylo odmítnuto EU, připomíná list. Prezidenti také diskutovali o neuznaném státu Podněstří, který vyhlásil nezávislost na Kišiněvu v roce 1990 a dostává pomoc od Moskvy. Putin prohlásil, že podporuje územní celistvost Moldavska a že Rusko je připraveno být prostředníkem mezi moldavskou vládou a Tiraspolem, aby se vrátily k návrhu politického řešení, který byl projednáván v roce 2003. Financial Times zdůraznil, že Moskva ignorovala žádost podněsterských orgánů o začlenění republiky do Ruské federace.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová