Heknutí Martina Hekrdly

vlk
19.5.2016    Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com


Martina Hekrdlu vedu už velmi dlouho ve své soukromé skupině excelentních komentátorů. Má osobitý pohled, skvěle formuluje, perlí originálními metaforami. Prostě klasa. Jenže…

Jenže každý má právo na takzvaný den blbec. Aspoň věřím, že u něj šlo o  den blbec, když Hekrdla pověsil na svůj Facebook v pondělí v poledne výkřik, kterým komentoval názor Jana Petránka, že před migrační tsunami by Evropu mělo bránit NATO s  kondenzovaným konstatováním, že jde o  blábol, který nestojí za koment. Že je to příběh – cituji:

o stárnutí lidské psychiky – pokud budeme žít dostatečně dlouho, mozek nakonec u každého z nás nebude mít dostatek kyslíku pro standardní činnost. 

A za koment podle něj nestála ani reakce z  Britských listů vzorného hlásiče xenofobů Jana Čulíka, v  tomto případě zastoupeného zřejmě kandidátem na hlásiče – Danielem Veselým z  Čulíkovy redakce. V kterém tenhle cápek označil Jana Petránka za hovado. Protože přece Jan Petránek je – opět cituji:

….. stařec, jenž chce být do posledního dechu slyšen a oceňován, i když už většinou neví, co by smysluplného řekl. Instinktivně však – je to starý pardál – i ve svém gerontologickém třasu vycítil, která blbost vzbudí – řečeno s Cimrmanem – „světový ohlas, zvláště na Litoměřicku“. A tak ji prostě spáchal.

Takže vlastně cápek Veselý měl, podle Hekrdly, díky své neuhasitelné nátuře, vlastně právo, nazvat někoho, jako je novinářský bard Petránek, hovadem.

Ale za pozornost prý stála, reakce Terezy Spencerové, která se Jana Petránka zastala. Kterou ve svém Heknutí ocenil následujícími slovy – opět citát:

Populární vědma spletitých středovýchodních silokřivek se dožaduje argumentů proti názoru, v němž jen blázen – anebo darebák – nevidí idiotismus na první pohled.

Soucítím s  Martinem Hekrdlou. To tedy musel být den veleblbec, když jeho výsledkem je takováhle idiocie!!!

Takže to vezmu popořadě – někoho, jako je neuhasitelná nátura cápek Veselý, komentovat, znamená naplnit přísloví – kdo se štourá v  pragma faulon, tomu smrdí ruce. Ztráta času a  sebepoškozování. I když je to ta neuhasitelná nátura. Čulíkův neohrožený fámulus zcela evidentně kráčí ve stopách svého velkého vzoru. Vzhledem k  tomu, že to je ročník 78, má za sebou jistě celou řadu statečných činů nebo alespoň článků, kdy bránil elementární svobodu proti diktatuře. Určitě je psal už jako pionýr ve 4. třídě ZŠ. Takže si do srábka jako je Jan Petránek sprostě kopl naprosto po právu. Hrdina se nezapře!

Ohledně Terezy Spencerové – není tak úplně mojí krevní skupinou, ale uznávám její dokonalou profesionalitu a rozhled. Kdo umí, prostě umí. A rozhodně má pravdu ve svém Hekrdlovým heknutím zesměšnovaným tvrzení, že

„Nemáš-li argumenty, začni nadávat. Pokud autoři z Blistů používají vůči Honzovi Petránkovi takové výrazy, vypovídá to mnohem víc o nich než o něm“

V Hekrdlově uheknutí to vzápětí dostala „naplno ze všech laufů“, co měla jeho brokovnice – pardon, počítačová klábosnice – opět budu citovat:

Sdělila nám tím však místo toho něco důležitého o sobě. A sice to, že když někdo chce proti uprchlíkům nasadit mariňáky, tanky, stíhačky a rakety Severoatlantické aliance, mělo by se podle ní pečlivě vyargumentovat, proč je to úplná blbost.

Populární vědma spletitých středovýchodních silokřivek se dožaduje argumentů proti názoru, v němž jen blázen – anebo darebák – nevidí idiotismus na první pohled.

Souhlasím s Hekrdlou, jen blázen nebo idiot nevidí idiotismus na první pohled. Přihodit se může každému a v tomhle konkrétním případě by měl použít věc zvanou zrcadlo, protože dokonce i jemu!

Pokud vím, má NATO chránit členské země. Například před invazí. Dokonce i před tou, kterou samo vyprovokovalo nebo alespoň někteří členové této organizace. A  migrační tsunami bezesporu invazí je! Zejména když jeden přijme argumentaci Britských listů, že jde vlastně o Putinem vyprovokovaný a  řízený přímý útok na země Evropské unie, které chce rozložit, pomocí diferencí názorů každého státu, EU na přijímání migrantů a zveličováním problémů s  nimi. Jestliže tenhle šílený názor vedle Čulíka i Veselého Hekrdla skutečně zastává, mělo by mu to jako dostatečné odůvodnění názoru Jana Petránka stačit. Ale doufám, že měl skutečně jen den šílený blbec, takže ještě v  podobné naprosté ptákovině osobně nejede.

Takže na to půjdu jinak a  zkusím Hekrdlovi předložit jinou argumentaci. Která by mu měla konvenovat. Donald Trump je někdo, vůči komu se trvale vymezuje. Zejména od data jeho zvolení. Ostatně nazval jej šiřitelem metody moderního neofašismu.

Kde má aspoň trochu dobré slovo pro Barracka Obamu.

Jestlipak Martin Hekrdla zaregistroval jeden z  úplně posledních kroků odcházejícího amerického prezidenta, kterým zrušil výsadu, kterou dosud požívali ilegální migranti z  castrovské Kuby – ti dlouhé desítky let požívali zcela unikátního privilegia – jestliže se jim povedlo, před zadržením na moři, vstoupit na americkou půdu, měli automaticky právo na udělení azylu. Oni. Nikdo jiný z celého světa.

Důležité není to zrušení, ale to, co už dávno bylo a přirozeně že zůstává praxí – pokud americká pobřežní stráž, námořnictvo, celníci nebo kdokoli jiný zadrželi uprchlíka z  komunistické Kuby, kde, jak všichni dobře víme, vládne tvrdá a  bezcitná diktatura, byli diktatura nediktatura – vráceni Castrovi, aby si s  politickými uprchlíky dělal, podle své libosti, co chtěl!

Podobně postupuje už hodně dlouho i  Austrálie. Ta dokonce koho z nelegálních bootpeople chytí, vyváží nuceně mimo své teritorium. A  zejména hodně daleko, aby neměl možnost to opakovat. Řečeno Hekrdlovým heknutím – obě země k  tomu používají mariňáky, tanky, stíhačky a rakety, nikoli ovšem Severoatlantické aliance, nýbrž své vlastní armády! Australané řadu let, Američané řadu desetiletí.

Pobřežní stráže, námořnictva jednotlivých zemí Evropské unie a  samozřejmě i Frontex, mající střežit vnější hranice EU naopak fungují jako gratis taxislužba. Pro migranty, kteří se dohodnou s  tureckými, libyjskými, tuniskými, egyptskými a kdo ví jakými pašeráky a  zaplatí jim. Ti je následně posadí do nějakého člunu, nejlépe nafukovacího, vybaveného satelitním telefonem nebo trošku silnější vysílačkou nastavenou na frekvenci pro tísnová volání a nějak dostanou do mezinárodních vod. Pak už si tihle plaváčci zavolají ty gratis námořní taxíky. A  ony bleskově dorazí a  zařídí dopravu do Evropy.

Američané a  Australané by je okamžitě vyvezli tam, odkud přišli. V  USA se souhlasem a podporou nejméně 5-ti nebo 6-ti prezidentů a jinak těžce rozhádaného Kongresu. Tohle neofašista Trump nevymyslel. A Obama rozšířil i  na ty, kteří zatím měli výjimku. Jan Petránek má tedy pravdu! Tereza Spencerová jak by smet. Nebo už neplatí americký vzor? Jen blázni, naprosto odmítám v příčinné souvislosti použít slovo – darebák, to nevidí.

Jak už jsem napsal – Martin Hekrdla patří do mé soukromé galerie excelentních komentátorů. Protože se držím přesvědčení, že měl den megablbec.

Kdyby ne, nezbylo by mi, než konstatovat, že to, co připisuje Janu Petránkovi –

… stárnutí lidské psychiky – pokud budeme žít dostatečně dlouho, mozek nakonec u každého z nás nebude mít dostatek kyslíku pro standardní činnost …

na rozdíl od 85-ti letého borce Petránka, jeho postihlo už v jeho 60-ti a je

… starcem, jenž chce být do posledního dechu slyšen a oceňován, i když už většinou neví, co by smysluplného řekl. Instinktivně však – je to starý pardál – i ve svém gerontologickém třasu vycítil, která blbost vzbudí – řečeno s Cimrmanem – „světový ohlas, zvláště na Litoměřicku“. A tak ji prostě spáchal.

Stačí se podívat na diskusi pod předmětným příspěvkem na Hekrdlově Faceboku u předmětného článku.

– – –