Na Ukrajině začíná jazyková genocida

23. 1. 2017   zdroj
V Radě federace bylo konstatováno, že návrh zákona o výlučnosti ukrajinského jazyka bude mít vliv na situaci na Donbasu. Korespondent IA Regnum 22. ledna informoval, že v Radě federace byl nazván provokací návrh zákona o výlučnosti ukrajinského jazyka, předložený Nejvyšší radě.

“Jazyková genocida, genocida ruského jazyka – tak bych charakterizoval podstatu návrhu zákona o výlučnosti ukrajinského jazyka, předložený Nejvyšší radě”, řekl člen Rady federace Franc Klincevič.

“Jeho autory nejsou dva-tři lidé, ale 33 poslanců z různých frakcí, což činí obraz ještě žalostnějším, buď to jsou zjevní provokatéři, nebo, což je sotva lepší, v hlavě nic nemají”, řekl. “Ať je to, jak je to, nacionalistické poblouznění je špatný rádce”, řekl senátor.

Přijetí návrhu zákona bude pro Ukrajinu znamenat přímou cestu k trvalé ztrátě Donbasu, kde v drtivé většině žije rusky mluvící obyvatelstvo, konstatoval poslanec s tím, že od počátku konfliktu neudělaly ukrajinské orgány v tomto regionu, včetně Nejvyšší rady, jediný krok k mírovému řešení situace.

Návrh zákona předpokládá zrušení zákona “O základech jazykové státní politiky”. Dokument počítá s tím, že ukrajinský jazyk by měl být závazný pro všechny orgány státní moci a místní samosprávy, předškolní, školní, mimoškolní a vysokoškolská zařízení. Kromě toho se navrhuje, že ukrajinský jazyk má být používán na všech masových kulturních akcích, v médiích a vydavatelstvích a také v sektoru služeb.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová