Nebezpečná protiamerická propaganda v ČT

Jiří Jírovec
2. 1. 2017
ČT podkopává naši víru v demokracii tím, že neustále opakuje, že ruský president Putin ovlivnil výsledky amerických voleb. USA jsou baštou demokracie, to víme nejméně od roku 1989. Dokonce ji tam mají tolik, že ji mohu vyvážet do světa. Jenže: Jejich obyvatelé jsou prodchnuti vlastnenectvím natolik, že není možné, aby k nim, přes lesy vlajek a hesel, kdy pronikla cizí propaganda. Navíc je takměř jisté, že mnozí příslušníci nižší kasty, která údajně Trumpa volila, ani neví, kde to Rusko vůbec je.
Upozornění pro MVČR: Autor tohoto textu nemá finanční ani ideologické vazby na ruské dezinformační zdroje.


Americké volby hlídají PR agentury. Obě hlavní strany si je kupují, aby přesvědčily svoje voliče, že volba strany protivné bude zhoubou. Právě tyto agentury jistí, aby se k občanům nedostaly jakékoli cizí a tedy závadné informace. Urážet tyto strážce tamní demokracie tvrzením, že je přelstili hackeři v rubáškách, je naprosto nehorázné.

Americká demokracie je stabilizována tak dokonale, že společnost ani neregistruje, že existují jacísi nezávislí kandidáti. Pro demokracii stačí dvě strany a dva kandidáti. Všechno jiné ji nebezpečně narušuje.

Například Ralph Nader (to je ten zaprodanec, který kdysi napsal o amerických autech knihu “Nebezpečná při každé rychlosti”) způsobil, že Bush Jr. vyhrál presidentské volby, protože sebral Goreovi hlasy na Floridě.

To je dávno zapomenuto, stejně jako Ross Perot. To byl nezávislý kandidát, který získal v presidentských volbách v roce 1992 19% z celkového počtu hlasů. Vzhledem k tehdejšímu rozložení hlasů mezi Bushem Sr. a Clintonem nezískal jediného volitele.

Perot měl neobyčejný úspěch, ale ani hlasy, podložené jeho miliardovým bohatstvím, nemohly ohrozit pevně rozkročenou demokracii. Domnívat se, že by ji mohl nahlodat nějaký Putin je směšné.

V americké demokracii projde i to, když dvě hlavní strany odmítnou veřejnou debatu s nějakým nezávislým nýmandem. Když se to stalo, televisní bosové sklapli kufry a ustoupili.

V roce 2016 se objevili Jeb Bush a Bernie Sanders, dva významnější kandidáti, poražený republikán a demokrat z primárních voleb. Jména Gary Johnson, Jill Stein, Darrell Castle a Evan McMullin patrně nikdo v Česku nikdy neslyšel. To byli nezávislí kandidáti.

ČT používá služeb jakéhosi Votápka. Ten 2. ledna 2017 líčil Putina i Trumpa jako dva egoisty, kterým je zájem lidu ukraden. Hilary prý naopak je chytrá, má Rusy prokouknuté a nenaletěla by Putinovi na jeho léčky. Trump naopak představuje nebezpečí.

Na tohoto člověka, prý politického analytika, je třeba upozornit skupinu, která se na vnitru zabývá zhoubností ruské (čti Putinovy) propagandy.

Nejde o to, kým je za svoje analýzy placen, ale o jejich výsledné působení. Z toho, co říká, si totiž prostý divák snadno odvodí, že Putin je významný státník, který přelstil miliardové investice do PR agentur a způsobil že v USA nezvítězila inteligence měst nad primitivností venkova.

ČT šíří propagandu, která může vést k tomu že by náš lid mohl uvěřit, že ti dva presidenti, alfa samci, jak je Votápek nazývá, by v sobě mohli najít zalíbení a ohrozit svět plkáním o míru.

To je nebezpečné, protože by mohlo dojít k narušení bdělosti a ostražitosti – a pak najednou bum, Putin vzkřísí SSSR, ale nebude, kdo by za naše vznešené ideály bojoval.