Polské ministerstvo zahraničí opublikovalo dokument o přechodu k proruské politice

24. 1. 2017     zdroj
Polská agentura Polish Press Agence informovala že Ministerstvo zahraničních věcí Polska odtajnilo dokument z roku 2008 “Teze k politice Polska vůči Rusku a Ukrajině”, který kriticky hodnotí protiruský kurs politiky země. Přístup k dokumentu, podepsanému 4.března 2008 vedoucím odboru pro východní politiku ministerstva zahraniční Jaroslavem Bratkiewiczem, měly čtyři osoby, včetně ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Je v něm uvedeno, že ačkoli Rusko usiluje o “status velké mocnosti”, je daleko od svých bývalých “imperiálních ambicí”.


Moskva je důležitý spojenec pro země Západu, zejména pro západní Evropu v boji proti islámskému radikalismu a terorismu. Kromě toho je Rusko “velkou zásobárnou zdrojů, jež mohou významně ekonomicky podpořit západní svět”.

Chápání Ruska jako “věčného nepřítele Polska” pramení z ne příliš důkladných analýz a hodnocení problému. “Živý dialog s Ruskem má pro Polsko velkou politickou hodnotu”, je uvedeno v analýze odboru MZV Polska. Varšava by se měla stát hlavním “znalcem a interpretem” Ruska v západním světě, uzavírá autor.

Co se týká Ukrajiny, ta reformuje se podle modelu, který je vzdálená od polského a středoevropského, “zachovává si postsovětské rysy”. “Je třeba brát vážně, že v dlouhodobém horizontu nemusí Ukrajina získat členství v Evropské unii”, je uvedeno v dokumentu.

Úřadující ministr zahraničí Polska Witold Waszczykowski tento dokument vyhodnotil negativně. Podle něj to byl “začátek odklonu od proukrajinské politiky ve prospěch politiky proruské”. Kromě toho mohlo být pozitivní hodnocení Ruska určitým nástrojem a fintou vůči Západu, aby se zlepšila reputace Polska.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová