Theresa Mayová: Velká Británie je připravena přijmout tvrdý brexit! Ve svém projevu, jak tvrdí The Sun, premiérka zdůrazní, že prioritami bude pro ni jednání s EU o zastavení volné migrace z evropských zemí do Velké Británie

15.1. 2017   První zprávy
Předpokládá se, že v úterním projevu britská premiérka potvrdí, že Velká Británie opustí jednotný trh Evropské unie a obnoví kontrolu nad svými hranicemi.
Theresa Mayová v úterý oznámí, že vláda je ochotná vyvést zemi z jednotného trhu, z celní unie, a také z jurisdikce Evropského soudu, informovala večer britská média.
Mayová by měla vystoupit s velkým proslovem věnovaném blížícímu se jednání s EU o podmínkách výstupu Velké Británie z unie. Ve svém projevu, jak tvrdí The Sun, premiérka zdůrazní, že prioritami bude pro ni jednání s EU o zastavení volné migrace z evropských zemí do Velké Británie a možnost vést dvoustranná jednání o obchodní dohodě s dalšími státy, což by zřejmě nebylo možné při zachování členství v jednotném trhu.
EK odhadla, že Brity bude stát odchod z EU desítky miliard eur!

Jestliže se informace The Sun budou pravdivé, tak se potvrdí nejhorší očekávání mnohých členů parlamentu, včetně Konzervativní strany, kteří už dávno tvrdí, že Mayová půjde cestou „tvrdého brexitu”, to znamená odmítnutí členství v jednotném trhu s cílem ochrany hranic.

Výstup země z jurisdikce Evropského soudu byl od samého počátku v plánech britské vlády. Jednání s EU začnou nejdříve koncem března a budou trvat, jak se očekává, rok a půl až dva roky.