Trumpova korunovace

Baron Le Samedi
13. 1. 2017   Outsidermedia
 

Avizované sobotní loučení s panem Andrewem Schapiro, při němž se jeho oblíbenci sejdou u Karlova mostu, předznamenává oněch několik dní, které otřesou světem. Světem americké administrativy určitě. 

Vlastně inaugurace už začala 11. ledna 2017, kdy ředitel Clapper emitoval tento dopis. Jasně se v něm říká, kde stojí zpravodajská komunita Spojených států. Ostatně, zpravodajci jsou, na rozdíl od smluvních detektivů z britského Zapadákova, vojáci.

Obamova administrativa s vojáky nezacházela nejlépe. Dva příklady za všechny. David Petraeus, špička americké armády, byl ponechán na holičkách při problému se svou ambicióní milenkou, která se stala i jeho životopiskyní. Chlapecké chování Petraeuse znamenalo i některá podřeknutí, která se, přirozeně, ocitla na veřejnosti. Znamenalo to pro něj trest dva roky podmíněně a pokutu jedno sto tisíc dolarů.

Druhý případ, kdy licoměrná administrativa podržela čtyřhvězdičkového generála pod vodou, je případ mariňáka Jamese Cartwrighta. Cartwright potvrdil informace o Stuxnetu, onom červu, který odstavil íránské atomové odstředivky. Potvrdil ji na žádost Bílého domu (novináři předtím hovořili s panem Obamou), poté se pokusil zdroj informací krýt a lhal FBI. Novináři Newsweeku a NYT si ovšem sednout jít nechtěli, a tak ve spojení tisk-Obama zůstal v osidlech vojenských vyšetřovatelů z JAG zástupce velitele náčelníka štábů sboru (Joint Chiefs of Staff). Soud se už konal, a generál Cartwright byl zatím předběžně odsouzen na tvrdo na dva roky odnětí svobody. Státní zástupce v tomto případě společně se soudcem stanovil finální projednávání na 31. ledna 2017 s tím, že generál Cartwright si požádal o milost a není vyloučeno, že mu novou, Trumpovou administrativou bude dána.

Řekne-li americký státní zástupce, že věc bude projednávat už nová administrativa, vezměme jed na to, že tato administrativa skutečně začne fungovat. A nemyslím, že by americký prokurátor musel stážovat na našich zastupitelstvích, aby věděl, jak se dělá politika.

Svět je ovšem odrazem ve věštecké kouli. A koule dává obraz světa postavený na hlavě. Pamatujme na to.

– – –