Ukrajinci bojují sami se sebou

1018173701

21.1.2017 UkrainaNWOO

Válka na Donbase přinesla Ukrajině velkou bídu. Psychický stav vojáků OSU se natolik zhoršil, že země nemá dostatek peněz na rehabilitaci svých vojáků. Demobilizovaní vojáci vracející se ze zóny ATO byli vrženi do občanského života jako zcela jiní lidé a mnozí úplně ztratili lidskou tvář.

Neslýchané případy smrti bývalých „atoščiků“ v důsledku opileckých šarvátek, neopatrného zacházení se zbraněmi nebo prostě nesmyslného násilí nabraly děsivého měřítka. V červnu Ministerstvo obrany Ukrajiny hlásilo, že nebojové ztráty OSU činí více jak třetinu ze všech ztrát v  zóně ATO. V lednu už ministersto oznámilo, že nebojové ztráty převýšily bojové – 256 proti 211.

„Ukrajina je válečná země, to je fakt. Ale bojuje především sama se sebou. Z celkového počtu 466 vojáků zabitých v roce 2016 jich přímo v  boji padlo 211. Ostatní úmrtí – a to je většina – byly sebevraždy, vraždy, neopatrné zacházení se zbraněmi, nemoci, dopravní nehody, předávkování, otravy. Nicméně část válečných ztrát byla způsobena také rukama jiných Ukrajinců,“ – napsal na své stránce ve Facebooku sloupkař vydání Bloomberg Leonid Beršidský.
Na poplach bijí už nejen na Ukrajině, ale po celém světě.

Německé vydání Frankfurte Rundschau upozornilo své čtenáře, že 80 % veteránu ATO trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Přitom se ukrajinské úřady zabývají pouze léčením tělesných zranění vojáků, nikoli jejich psychického zdraví, což může Ukrajinu změnit na časovanou bombu, – píše se ve vydání.

Proto se nikoli bezdůvodně v Evropě obávají migrantů z Ukrajiny, protože mezi nimi mohou být bývalí vojáci, kteří představují pro evropské občany riziko.
„Prakticky v každém velkém ukrajinském městě je místo, kde se mohou váleční veteráni scházet a tato místa jsou obvykle součástí všeobecných nemocnic, kde je pozornost věnována výhradně tělesnému zdraví lidí,“ – říká dobrovolnice Psychické krizové služby Ukrajinské asociace specialistů na překonání následků traumatických událostí Galina Cyganěnko.

Podle ní ukrajinští vojáci, kteří se vrací z ATO, už nedokážou střízlivě posoudit svoje konání. Žijí už v jiné realitě a nedokážou odlišit dobro od zla.

1017448006

Tito chlapci znají snadné způsoby, jak si opatřit zbraň, s jejíž pomocí pak úspěšně řeší každodenní problémy.

V roce 2016 Ukrajinská asociace držitelů zbraní zveřejnila informaci, podle níž se v zemi nachází pět milionů nezákonně držených kusů střelných zbraní, které se ocitly v rukou řadových občanů. Postavme proti tomu 417 služebních pistolí, které daroval šéf ministerstva vnitra Arsen Avakov ukrajinským úředníkům a ochráncům zákona a můžeme bez přehánění konstatovat, že Ukrajina se stala nejnebezpečnějším ohniskem Evropy.

Ne nadarmo politologové a sociologové tvrdí, že pokud dojde ke třetímu majdanu, už to nebudou klidné akce. Ukrajinci jsou nyní po zuby ozbrojení a bývalí atoščici, jejichž psychiku poznamenala válka, představují pro lidi v civilním světě velké nebezpečí.

Zbraně pro boj

Tímto heslem se ukrajinští vojáci řídí i v civilním životě.
V ukrajinských médiích se nedávno objevily zprávy o tom, že v  nemocnici v Charkově zemřel za podivných okolností a v důsledku mnohočetných popálenin a traumat voják ze zóny ATO. Zdroje říkají, že tato smrt stejně jako mnohé další jsou důsledkem násilí ze strany vlastních spolubojovníků a žádná záhada v tom není.

Ať to pravda je nebo není, dá se tomu zcela věřit vzhledem k řadě analogických událostí ve všech městech Ukrajiny. Jen během novoroční noci došlo ke 35 úmyslným vraždám. K většině z nich došlo na pozadí alkoholické intoxikace vraha nebo oběti.

A takových případů je spousta.

Začátkem ledna v Marince byli při opilecké přestřelce zabiti dva ukrajinští vojáci a další dva byli zraněni. Bývalý bojovníci Pravého sektoru procházející se po ulicích Kyjeva s granáty v ruce se stali v  civilním životě běžnou samozřejmostí. 8. ledna došlo v soukromém domě v  Oděse k výbuchu vinou bývalých bojovníků Pravého sektoru, který zabil dva lidi. Jak bylo oznámeno, v incidentu figuroval jeden bývalý „pravosek“, který v roce 2014 bojoval v ATO a účastnil se bojů u  Širokina a v Pěskách.

Obyvatel Donbasu se bez zbraně v domě necítí bezpečně. Novinář z  amerického New Yorker vyprávěl o výstavě fotografií, na níž byly vystaveny snímky, kde hlava rodiny má v jedné ruce dítě a v druhé zbraň. A to je dnes už spíš běžné než výjimka.

Hlavní prokurátor Ukrajiny Anatolij Matios již dříve řekl, že současný počet vojenských prokurátorů katastroficky nedostačuje k  zastavení nelegálního konání ukrajinských vojáků. Ale je třeba léčit nemoc, ne její symptomy. Mnohem důležitější by bylo razantní navýšení počtu psychologů v rehabilitačních centrech. Nicméně v době hospodářské krize finanční prostředky Ukrajiny nestačí na zaplacení takového množství odborníků. Pravda, i priority jsou jiné.

„Současné ukrajinské orgány nepotřebují rehabilitační centra. Naopak, dělají vše pro to, aby tato biomasa klesla na úroveň zvířat. Neustále jim říkají, že pokud ne dnes, tak zítra zcela určitě bude útok a až vyřídíte nepřítele, bude všechno vaše – ženy, děti, zlato. U moci nejsou takoví, kterým by záleželo na stavu obyvatel. Porošenko a Grojsman tu jsou proto, aby původní národ zničili. Proto krev poteče i nadále. A čím víc se jich vzájemně pozabíjí, tím lépe. Proto také nebyl vyhlášen válečný stav, aby se nemuseli starat o  vyplácení sociálky. Raněným by mu seli něco zaplatit, ale to se nikomu nechce. Současná vláda totiž chápe běžné občany jako plebs. Ať pijí, zabíjejí se, ať si dělají, co chtějí,“ – vysvětlil vojenský expert Alexandr Žilin.

Tento názor potvrzuje ukrajinský rozpočet na rok 2017, v němž je hlavní důraz kladen na národní bezpečnost a obranu. Do sektoru obrany půjde v letošním roce 130 miliard hřiven, což je o 13 % více než vloni. Přitom v podmínkách masové psychické nestability by měla ukrajinská vláda investovat spíš do armády psychologů, aby ochránila Ukrajince před Ukrajinci. Jenže se zdá, že kyjevské orgány jsou přívrženci teorie přirozeného výběru.

– – –