Už je to tady: Rumunské ministerstvo zahraničí vyhodnotilo prohlášení prezidenta Moldávie jako neadekvátní

20. 1. 2017    zdroj
Ministerstvo zahraničních věcí Rumunska komentovalo výroky moldavského prezidenta Igora Dodona a poukázalo na jejich neadekvátnost, sdělují rumunská média. V komentáři pro agenturu agerpres.ro ministerstvo zahraničí Rumunska zdůraznilo, že považuje výroky prezidenta Moldávie Igora Dodona “jako neadekvátní a neodpovídající politickým vztahům, konkrétně vztahům mezi Rumunskem a Moldávií”.

Jak cituje Agerpres, na ministerstvu zahraničí bylo řečeno, že “pokračování procesu modernizace a reforem a také naplnění snah všech občanů Moldávie vyžadují odpovědné kroky a vztahy”.

Ministerstvo upřesnilo, že “trvalé posilování vztahů s Moldávií a důsledná podpora úsilí o sblížení s EU v rámci bilaterálního strategického partnerství pro evropskou integraci zůstávají prioritou rumunské zahraniční politiky”.

Moldavský prezident na tiskové konferenci v úterý oznámil, že obdržel jako dárek od prezidenta Ruska Vladimíra Putina mapu z 18. století, zobrazující “Velké Moldavsko”. Přičemž zdůraznil, že má v úmyslu “dát přes prsty” všem, kteří v Rumunsku na politické úrovni prohlašují, že “stát Moldávie není a že je třeba likvidovat moldavskou státnost”.

Dodon v úterý na základě výsledků setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem nevyloučil, že dohoda o asociaci s EU bude zrušena po příštích parlamentních volbách, plánovaných v zemi na konec roku 2018.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová