Analýzy a komentáře aktuálnĺho dění před říjnovými volbami do PS z hlediska vytvoření předpokladů pro skutečné reformy

Radim Valenčík
13. 2. 2017      RadimValenčíkPíše
Bez jasné a realistické vize, bez dobrého programu, bez pochopení toho, z čeho vyvstaly současné problémy a jak je řešit, nelze nejen získat dostatečnou podporu ve volbách, ale ani integrovat politické síly k odporu vůči slouhům slouhů současné globální moci. Vypovídá o tom mj. sobotní sjezd Strany práv občanů (SPO):
“Čestný předseda Strany práv občanů (SPO) a prezident Miloš Zeman v sobotu “své” straně poradil, aby šli do voleb jako podpora hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury.

 

Měli by na to přistoupit pouze v případě, že místa na kandidátkách budou spravedlivě rozdělena zipovou metodou. Dodal, že SPO dá svůj hlas stejně jako v předchozích volbách. Okamura chce jít ovšem do voleb samostatně.

Zeman ve svém projevu “své” straně poradil, aby šla do voleb jako podpora SPD. Podmínkou podle něj je, že to bude spolupráce naprosto rovnoprávná, tedy stejný počet míst na kandidátkách, tedy na volitelných místech systémem zipu. V případě, že by tato spolupráce byla odmítnuta, Zeman delegáty na sjezdu podpořil, aby šli bojovat samostatně. “Vždycky je lépe čestně prohrát, než utéci z bojiště,” proklamoval Zeman. Dodal, že v  každém případě dostane strana jeho hlas…
Stejný názor projevil i předseda strany Jan Veleba. “Pokračovat, byt třeba v  modifikované spolupráci s SPD a jít spolu do podzimních parlamentních voleb,” uvedl Veleba. Pokud by SPD nabídku odmítla, mělo by dle něj předsednictvo během několika týdnů vytvořit rychle novou strategii. Někdejší “Zemanovci” by pak šli do voleb sami.

Druhá možnost je zřejmě aktuální, protože jak v sobotu Novinkám sdělil Okamura, jeho hnutí půjde do voleb samostatně. “Máme usnesení celostátní konference, které říká, že SPD jde samostatně. Ale to nebrání tomu, když naše krajské organizace nabídnou na kandidátku k diskuzi osobnosti i  mimo širokou členskou základnu, tak to nebrání tomu, aby proběhla diskuze i o kandidátech, kteří jsou z vně SPD,” vysvětlil Novinkám Okamura.
Podle Veleby jeho strana stále jedná o spolupráci s SPD, kvůli tomu, že mají v  krajích společné kluby. Ačkoli Veleba věděl, jak dopadla celostátní konference SPD, věří, že ještě vše není ztraceno. “Tak jsou prostředky jako mimořádná konference. Pokud bude negativní odpověď, tak uděláme stop čáru,” naznačil možná řešení Veleba. Výsledky krajských voleb jsou podle něj jasným důkazem, že jeho strana je SPD rovnoceným soupeřem.
Ve svém projevu Zeman nezapomněl zkritizovat také volební debakl SPO ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Během nich “Zemanovci” nezískali ani dvě procenta hlasů.”
“S vidinou 17 poslanců se začali někteří naši členové a funkcionáři rvát o volitelná místa na kandidátkách. Kdyby měli dostatek sebevědomí, tak by byli rádi, kdyby na těch kandidátkách aspoň byli, ale oni, protože dostatek sebevědomí nemají, tak se o preferenční místa rvali jako koně,” uvedl Zeman a s  tím, že to byla příčina neúspěchu. Veřejnost totiž podle něj vnímá nelibě rozhádané strany.

Rozhádanost má několik podob.
– Uvnitř SPO je pověstná (je tam hodně lidí, kteří chtějí, aby politika sloužila jim a nikoli oni politice).
– Mezi SPD a SPO: Jít společně do voleb by oběma stranám přineslo výrazný úspěch, větší efekt než spolupráce KDU-ČSL se STAN. Ale Zeman se mýlí, pokud považuje za podmínku spolupráce jím navrhovanou metodu. Takovým požadavkem možnou spolupráci maří již v zárodcích. Převahu SPD je nutné uznat a v případě spojení i realizovat.
Ale právě tato “vícerozměrná” rozhádanost svědčí o bezprogramovosti. Ten, kdo aspoň trochu chápe, o co dnes jde, jakým silám je nutné čelit, si nutně musí uvědomit, že s programem apelu na přímou demokracii a vztah k národu se nevystačí. Pokud se někdo snaží sám sebe přesvědčit, že to stačit bude, velmi se mýlí. Možná se mýlí záměrně. Aby sám před sebou zastřel to, že mu nejde o to, aby politice sloužil, ale politika sloužila jemu. Času do voleb je dost. Ozvat v případě obou subjektů by se měli zejména ti, kterým nejde o to, aby byli na kandidátce nebo závislí na tom, kdo bude dostávat prebendy. Taková politika perspektivu nemá.
(Pokračování)

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4250-volby17-010-spo-a-spd-na-ceste-nikam.html