Boje u Avdějevky jsou nejkrutější od srpna roku 2015

 1. 2. 2017   zdrojzdroj a zdroj
Již několik dní probíhají u Doněcku u Avdějevky prudké boje. Ukrajinská armáda používá dělostřelecké zbraně ráže 120 a 152 mm a také raketomety Grad. Obyvatel Doněcka Denis Selezněv hovořil o situaci ve městě. “Nejsilnější boje a přestřelky jsou v noci. Mohu vám říci, že takové boje, ostřelování, působení dělostřelectva zde nebylo od srpna roku 2015”, řekl Selezněv. Sdělil také, že nejen v Avdějevce, ale i v Doněcku jsou poruchy v dodávkách vody a elektřiny.

30. ledna ve večerních hodinách představitelé OSU po dohodě o příměří s DLR ho věrolomně porušili a zahájili masivní ostřelování území republiky. Oznámil to zástupce velitele operačního velení DLR Eduard Basurin.

“Dnes večer ukrajinští velitelé prostřednictvím radiového spojení navrhli příměří, ale po jeho potvrzení naší stranou je věrolomně porušili a zahájili masivní ostřelování území DLR”, řekl.
Podle něj přešel nepřítel od 20 hodin po dělostřelecké přípravě se dvěma četami do útoku za podpory minometů a tanků.

Tiskový mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov vyzval ke zvýšení mezinárodního tlaku na Kyjev, aby se dosáhlo plnění Minských dohod. Řekl to novinářům 31. ledna.

Podle něj zvýšit “vliv a tlak” na Kyjev mají Moskva, Paříž a Berlín. To by mělo přimět Ukrajinu “přejít přece jen ke splnění těch bodů, které jsou zaznamenány v příslušných dokumentech”.

Peskov poznamenal, že dohody o uspořádání setkání v “normandském formátu” o situaci na Ukrajině zatím nejsou.

Ukrajina nechce a není připravena plnit své povinnosti.

“Hluboce litujeme, že vedení Ukrajiny záměrně odmítá realizaci těchto dohod, nehledě na to, že právě pod nimi, pod textem, v němž jsou vyloženy dohody, je podepsán prezident Ukrajiny”, uvedl zástupce Kremlu. Tyto kroky naznačují, že Kyjev nechce a není připraven ke splnění závazku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová