Deutsche Welle: NATO by mělo přehodnotit své vztahy s Ruskem

13. 2. 2017      zdroj
Jako Trump přehodnotil postoj k NATO, je nezbytné, aby i aliance přehodnotila svůj postoj k Rusku, píše Deutsche Welle. Bývalý americký velvyslanec v SSSR Jack Matlock a bývalý stálý zástupce Německa v NATO Joachim Bitterlich se domnívají, že Rusko není hrozbou pro země ve východní Evropě a že “anexe Krymu” nemusela být, kdyby Západ nepodporoval “majdan”. Americký exdiplomat je také přesvědčen, že “v Evropě nikdy nenastane jednota, svoboda a mír, pokud vyloučí Rusko nebo se stane jeho nepřítelem”.

Spory o reformách NATO probíhají po celá desetiletí. Nicméně právě názory Donalda Trumpa přiměly spojence USA, aby se zamysleli nad přehodnocením hodnot, píše Deutsche Welle. Trump nazval NATO nejen “zastaralým”, ale také vyzval jeho členy, aby zvýšili výdaje na obranu.

“NATO zastaralo? Samozřejmě!” soudí bývalý americký velvyslanec v SSSR Jack Matlock. Podle něj byla aliance vytvořena, aby “zamezila vpád komunistického Sovětského svazu do Západní Evropy”. Rusko přece podle jeho názoru není schopno “vládnout zbytku Evropy.” Ale na rozdíl od Trumpa se Matlock domnívá, že nárůst výdajů na obranu by byl krokem špatným směrem.

Politická krize mezi USA, EU a Ruskem přišla ve velmi zvláštní situaci, kdy jsou americká vojska rozmístěna v blízkosti hranic Ruska a obě strany zvyšují jaderný arzenál. V posledních měsících dislokovaly USA ve východní Evropě stovky tanků a tisíce vojáků, aby ji ochránily před možnou “ruskou agresí”. Ale i Matlock i bývalý stálý zástupce Německa v NATO Bitterlich odmítají obavy, že by Rusko mohlo vyvolat agresi proti alianci.

“Rusko nebude útočit na malého souseda NATO a USA by neměly za žádných okolností začínat válku s Ruskem, domnívá se Matlock, je to šílený nápad”.

Podle něj svými akcemi na Ukrajině poškozuje Moskva své “skutečné zájmy”. Kdyby ale podle amerického diplomata “nebyly Západ a USA zapojeny do “majdanu” na Ukrajině, je možné, že by nenastala ruská anexe Krymu a podpora povstání na Donbasu”.

“Pro Putina jsou pobaltské země již dávno ztraceny, říká Joachim Bitterlich, ty ho neznepokojují, to samé platí i pro Polsko”. Podle německého diplomata považuje Putin za svou “červenou čáru” Kavkaz a Ukrajinu.

“Myslím, že i Američané i Evropané se od počátku tohoto století prostě dopustili velmi mnoha chyb ve vztahu k Rusku. Nesprávně Rusko odhadli, zbytečně je zahnali do kouta, aniž by slyšeli varování o rozšíření NATO, o Gruzii a Ukrajině”, řekl Bitterlich.

Nastal čas, domnívá se Bitterlich, pro rozumnější vztahy mezi NATO a Ruskem. Nebude jich ale dosaženo přes noc. “Chce to čas a obě strany si musí zachovat tvář, ale pokud je vůle, pak je tu i možnost”.

Co se týká evropské bezpečnosti, ta podle Matlocka nezávisí na Spojených státech. Pokud budou Evropané, včetně Rusů, “i nadále opakovat tragickou minulost, bojovat mezi sebou, nebudou je Spojené státy moci zachránit”. Americký exdiplomat je také přesvědčen, že “v Evropě nikdy nebude jednota, svoboda a mír, pokud vyloučí Rusko nebo se stane jeho nepřítelem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová